Περιβάλλον

Τα φυτά μπορούν να «ακούσουν» τους εαυτούς τους να καταβροχθίζονται!

Χορτοφάγοι και σκληροπυρηνικοί vegans πρέπει να το σκεφτούν καλά την επόμενη φορά που θα λαχταρήσουν μια φρεσκοκομμένη σαλάτα, καθώς η επιστήμη αποκάλυψε μόλις ότι τα φυτά «ακούνε» το μασούλημά τους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι βρήκαν πως τα φυρά μπορούν να αναγνωρίσουν κοντινούς ήχους, περιλαμβανομένων των ήχων που κάνουν οι άνθρωποι όταν τρώνε, και αντιδρούν μάλιστα αναλόγως.

Η πεποίθηση ότι τα φυτά ανταποκρίνονται στους ήχους δεν είναι φυσικά καινούρια, καθώς μια μακρά σειρά ερευνών αποδεικνύει το γεγονός. Οι κηπουροί εξάλλου το ξέρουν διαισθητικά αυτό, παίζοντας πολλές φορές ακόμα και μουσική στα λουλούδια ώστε να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα.

Αυτή η έρευνα όμως, όπως μας λέει η επικεφαλής ερευνήτρια της Γεωργικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, Heidi Appel, «είναι το πρώτο παράδειγμα του πώς αντιδρούν τα φυτά σε μια περιβαλλοντικά σχετική δόνηση».

Όπως είπε στην «Daily Mail»: «Βρήκαμε πως το σήμα των ‘‘τροφικών δονήσεων’’ αλλάζει στα κύτταρα μεταβολισμού του φυτού, προκαλώντας περισσότερα αμυντικά χημικά που μπορούν να αποκρούσουν τις επιθέσεις της κάμπιας».

Η έρευνα βασίστηκε σε ένα είδος φυτού (Arabidopsis) το οποίο κατασπάραζαν κάμπιες και οι επιστήμονες μετρούσαν τις κινήσεις των φύλλων του ως αντίδραση στο μασούλημα της κάμπιας. Κατόπιν, αναπαρήγαν τον ηχογραφημένο ήχο του μασουλήματος της κάμπιας στα φυτά και μετά τα υπέβαλαν ξανά στη δοκιμασία της κάμπιας, όταν και βρήκαν πως τα φυτά που είχαν εκτεθεί πρωτύτερα στον ήχο των σιαγόνων της απελευθέρωναν μεγαλύτερες ποσότητες αμυντικών χημικών.

Ο καθηγητής βιολογίας Rex Cocroft, που συμμετείχε επίσης στο πείραμα, είπε πως τα φυτά εκτέθηκαν σε πολλούς ακόμα θορύβους, από ελαφρύ αεράκι μέχρι και ήχους άλλων εντομών, δεν απελευθέρωσαν όμως μεγαλύτερες ποσότητες χημικών παρά μόνο όταν άκουσαν τους ήχους του στόματος της συγκεκριμένης κάμπιας που τρέφεται με τα φύλλα τους.

«Αυτό υποδηλώνει πως τα φυτά μπορούν να διακρίνουν τις ‘‘τροφικές δονήσεις’’ από τις άλλες κοινές πηγές των περιβαλλοντικών δονήσεων». Είπε όμως και κάτι άλλο: «Τα φυτά έχουν πολλούς τρόπους να διακρίνουν τις επιθέσεις των εντόμων, οι ‘‘τροφικές δονήσεις’’ είναι ωστόσο ο γρηγορότερος τρόπος για τα απομακρυσμένα μέρη του φυτού να αντιληφθούν την επίθεση και να αυξήσουν τις άμυνές τους».

Όσο για την Appel, σημείωσε με νόημα: «Αυτή η έρευνα ανοίγει το παράθυρο της φυτικής συμπεριφοράς λίγο περισσότερο, δείχνοντας πως τα φυτά διαθέτουν πολλές από τις βασικές αντιδράσεις των ζώων στα εξωτερικά ερεθίσματα, παρά το γεγονός ότι οι αντιδράσεις τους μοιάζουν τελείως διαφορετικές»…

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top