Οικονομία

Die Zeit: Ελάφρυνση του χρέους θα ενδυνάμωνε την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Άρθρο με το οποίο σημειώνει ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ενδυνάμωνε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ότι θα βοηθούσε τη χώρα να βγει στις αγορές, φιλοξενεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα εξαρχής, ζητά εδώ και κάποιο διάστημα αλλαγή στρατηγικής και αυτή λέγεται ελάφρυνση του χρέους. Και πάλι είναι όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατάφερε να καθυστερήσει το ΔΝΤ και την Αθήνα τουλάχιστον μέχρι της γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο.

Για την Ελλάδα είναι πικρό, διότι ένα τέτοιο βήμα θα έδινε ένα μήνυμα σε δυνητικούς επενδυτές ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να σταθεροποιείται. Μια ελάφρυνση των υπαρχόντων δανείων θα ενδυνάμωνε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα διευκόλυνε την Ελλάδα να βγει στις αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα του Αμβούρου.

Και στη συνέχεια γράφει: «Αλλά γιατί αντιστέκεται τόσο σθεναρά η γερμανική κυβέρνηση σε μια τέτοια ελάφρυνση; Διότι καταρχάς κοστίζει χρήματα. Οι υπολογισμοί είναι αλληλοσυγκρουόμενοι. Σίγουρο είναι ότι η Γερμανία θα πρέπει να επωμισθεί ένα τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Αντί όμως να πει ευθαρσώς αυτήν την δυσάρεστη αλήθεια στους ψηφοφόρους, μεταθέτει απλώς το πρόβλημα για το μέλλον. Ποιος ξέρει, ίσως μετά τις εκλογές να πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μια άλλη κυβέρνηση».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top