Πολιτική

«ΒΕΝΤΕΤΑ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ! Η δήλωση έχει ενοχλήσει το Μαξίμου

Μεγάλη είναι η ενόχληση στους κόλπους της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ και το γεγονός ότι της χρεώνει το κόστος της διαπραγμάτευσης ενώ παράλληλα επικρίνει στελέχη κατηγορώντας τα ότι προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους τη ρετσινιά του νέου μνημονίου.

Αφορμή αποτέλεσε η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη όπου ο Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε εμφατικά ότι οι απώλειες από τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 ανήλθαν σε 100 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά με αυτή την φράση ο επικεφαλής του ESM ακυρώνει την όλη προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως επιτυχία το πρόσφατο Eurogroup και ότι παρά την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης η Ελλάδα κέρδισε.

«Γνωρίζω ότι η ελληνική Κεντρική Τράπεζα έχει δημοσιοποιήσει αυτό το νούμερο, των 83 δισ. ή κάτι παραπάνω, ξέρω ότι κάποιοι θεωρούν ότι το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο, όταν μετράνε το χαμένο μέγεθος εξαιτίας των εξελίξεων του πρώτου μισού του 2015. Μπορεί λοιπόν να είναι λίγο λιγότερο, μπορεί να είναι λίγο περισσότερο. Θεωρώ ότι τα 100 δισ. είναι ένας στρογγυλός αριθμός ο οποίος είναι πιθανότατα σωστός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ESM επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και για την καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών αναφορικά με το χρέος. «Δεν ξέρω ακριβώς ποιο ήταν το αφήγημα εδώ. Ίσως οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές… Κατά την δική μου οπτική το της 15ης Ιουνίου ακολούθησε τον γενναιόδωρο δρόμο της δήλωσης του Eurogroup του Μαΐου του 2016 όπου αποσαφηνίστηκαν με αρκετά καλά διατυπωμένο τρόπο τα πιθανά μέτρα για το χρέος».

«Είναι υποχρέωσή μου να εμπλέκομαι»

Ερωτηθείς δε για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε κατά βάση ότι είναι υποχρέωση του να εμπλέκεται στο κυβερνητικό έργο ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας: «Ο ESM και το Eurogroup ενδιαφέρονται για τις πολιτικές αποφάσεις στην Ελλάδα. Επομένως, δεν ξέρω τι ειπώθηκε ακριβώς και δεν θέλω να το σχολιάσω. Αλλά φυσικά και παρακολουθούμε τις πολιτικές αποφάσεις. Είναι δουλειά τις κυβέρνησης να παίρνει τις αποφάσεις, αλλά ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, έχουμε περισσότερο από το μισό δημόσιο χρέος στα βιβλία μας, πρέπει να παρακολουθούμε. Είναι νομική μας υποχρέωση να παρακολουθούμε. Ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να παρακολουθούν ακριβώς τα όσα συμβαίνουν εδώ».

«Σπεύδε βραδέως για έξοδο στις αγορές»

Όσον αφορά την έξοδο στις αγορές ο κ. Ρέγκλινγκ συνέστησε στην Αθήνα να μη βιαστεί: «πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψετε με αργά βήματα. Ο αρμόδιος οργανισμός διαχείρισης του χρέους θα αναλύσει προσεκτικά και πολύ επαγγελματικά πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να βγείτε. Εξαρτάται από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις και την κατάσταση των αγορών. Και είμαι σίγουρος ότι αν υπάρχει μια συνέχεια του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι εφικτό». Διευκρίνισε πάντως ότι «θα ήταν συνετό να γίνει η πρώτη έκδοση εντόκων γραμματίων πριν το τέλος του προγράμματος. Γιατί είναι κάτι που το έχουμε δει και στις άλλες χώρες, που εφάρμοσαν προγράμματα. Δεν περίμεναν μέχρι την τελευταία μέρα του προγράμματος για να βγουν στις αγορές».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top