Τεχνολογία

Οι επιστήμονες παρακολουθούν μυστηριώδη διαστρικό «επισκέπτη»

Χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο τηλεσκοπικό σύστημα, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης εντόπισε στις αρχές του μήνα έναν μικρό αστεροειδή ή κομήτη, ο οποίος κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο ηλιακό μας σύστημα και είναι πιθανό να έχει προέλθει από άλλο ηλιακό σύστημα.

Αν κάτι τέτοιοι ισχύει θα είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος διαστρικός «επισκέπτης» παρατηρείται από τη γη, τονίζει το ΑΜΠΕ.

Το μυστηριώδες αντικείμενο είναι γνωστό μέχρι στιγμής ως A/2017 U1.

«Περιμέναμε αυτή τη μέρα εδώ και δεκαετίες» δήλωσε ο Πολ Τσόντας, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αεροναυτικής και Διαστημικής Διοίκησης για μελέτες αντικειμένων κοντά στη Γη, στο Εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Το αντικείμενο, που έχει διάμετρο 400 μέτρα, αμέσως ξεχώρισε για τους ερευνητές προερχόμενο από την κατεύθυνση του αστερισμού Λύρα, σχεδόν ακριβώς πάνω από το ελλειπτικό επίπεδο όπου οι πλανήτες και οι άλλοι αστεροειδείς περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο.

Πέρασε ακριβώς δίπλα από την τροχιά του Ερμή στις 2 Σεπτεμβρίου, πριν αναγκαστεί να κάνει μία μεγάλη στροφή κάτω από το ηλιακό μας σύστημα, λόγω της μεγάλης βαρύτητας του ήλιου. Η κοντινότερη απόσταση που είχε από τη Γη ποτέ, ήταν στις 14 Οκτωβρίου, όταν βρισκόταν 15 εκατομμύρια μίλια μακριά.

«Πηγαίνει πολύ γρήγορα και διαγράφει τέτοια πορεία που μπορούμε να πούμε σίγουρα ότι αυτό το αντικείμενο κινείται για να βγει εκτός του ηλιακού μας συστήματος και να μην επιστρέψει» δήλωσε ο Ντάβιντε Φαρνότσια από τη ΝΑΣΑ.

Οι αστρονόμοι παρακολουθούν το A/2017 U1 με τηλεσκόπια προσδοκώντας να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που καταγράφουν για να επιβεβαιώσουν την προέλευση του αντικειμένου και να μάθουν ό,τι μπορούν για τη σύνθεσή του.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top