Περιβάλλον

Φαλαινοκαρχαρίας στο μικροσκόπιο των θαλάσσιων βιολόγων

Ο μυστηριώδης γίγαντας των ωκεανών, ο φαλαινοκαρχαρίας, μπορεί τώρα να αποκαλύψει τα μυστικά του στους θαλάσσιους βιολόγους.

Αυστραλοί επιστήμονες θα συλλέξουν DNA στον ύφαλο Νινγκαλού της βορειοδυτικής Αυστραλίας, σε μια προσπάθεια να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και τη συμπεριφορά των μεγαλύτερων ειδών ψαριών στον κόσμο.

Ο φαλαινοκαρχαρίας (Rhincodon typus) είναι το  μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο, μπορεί να φτάσει μέχρι τα 12.6 μ μήκος και βάρος 21.5 τόνους ενώ ξεχωρίζει και για τις ανοιχτόχρωμες κηλίδες του, που μοιάζουν με  έναστρο θόλο.

Ζει στους τροπικούς και θερμούς ωκεανούς και στην ανοικτή θάλασσα και  μπορεί να φτάσει τα  70 χρόνια.

Η πρωτοποριακή  έρευνα θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τα μυστικά τους αφού το είδος εμφανίστηκε στον πλανήτη πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια.

Πριν ξεκινήσει η αποστολή ο επικεφαλής της ομάδας, επιστήμονας Ρίτσαρντ Πίλανς, εξήγησε ότι με τη λήψη γενετικών δειγμάτων από φαλαινοκαρχαρίες μπορεί να υπολογισθεί ο πληθυσμός τους στη δυτική ακτή της Αυστραλίας και του ανατολικού Ινδικού Ωκεανού.

Οι άπιαστοι και απρόβλεπτοι φαλαινοκαρχαρίες αποτελούν μέρος του ποικίλου θαλάσσιου οικοσυστήματος του υφάλου Ντινγκαλού καθώς διαθέτει άφθονο φυσικό πλαγκτόν.

Η έρευνα αποτελεί μέρος ευρύτερης ερευνητικής συνεργασίας ύψους 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει παρακολούθηση χελωνών, έρευνες κοραλλιογενών υφάλων σε βαθιά και ρηχά ύδατα καθώς και αξιολόγηση θαλάσσιων μπάζων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top