Ελλάδα

Τραγωδία στο Μάτι: Θρίλερ με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων

Επειτα από έξι ημέρες ερευνών η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές της Πυροσβεστικής αδυνατούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το μέγεθος της τραγωδίας. Οι συνεχείς ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής -που πλέον γίνονται υπό την πίεση της κοινής γνώμης- επιτείνουν το αλαλούμ για τον αριθμό των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι.

Για πρώτη φορά το Πυροσβεστικό Σώμα ανακοίνωσε τον αριθμό των αγνοουμένων. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη,οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 25.

Ωστόσο, για πρώτη φορά σήμερα η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής δεν αναφέρεται σε αριθμό νεκρών, τους οποίους δεν προσδιορίζει! Αξιωματικοί της υπηρεσίας υπολογίζουν τους νεκρούς στους 88, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία μοιάζουν να επιτείνουν την σύγχυση και την αγωνία των οικογενειών.

Ποια είναι τα δεδομένα:

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ειδοποιηθεί από τις οικογένειες των νεκρών και των αγνοουμένων ότι αναζητώνται 84 άνθρωποι.

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ταυτοποιήσει μέχρι τώρα 59 νεκρούς. Άρα, όπως εξηγούν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, με βάση τους 84 αναζητούμενους προκύπτει ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι 25.

Το θρίλερ όμως ξεκινά από το γεγονός ότι στο νεκροτομείο βρίσκονται 28 σάκοι με νεκρούς ανθρώπους!

Από την Πυροσβεστική διευκρίνιζαν ωστόσο ότι λόγω των φρικτών συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι άνθρωποι στο Μάτι, στους 28 σάκους που βρίσκονται στο νεκροτομείο δεν είναι δεδομένο ότι περιλαμβάνονται οι σοροί 28 ανθρώπων, διότι -όπως λένε- μπορεί να πρόκειται για διαμελισμένες από τη φωτιά σορούς με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να είναι μικρότερος από 28, δηλαδή για παράδειγμα 25, όσοι και οι επίσημοι αγνοούμενοι, μπορεί όμως να είναι και πράγματι 28… Κι αυτό διότι μπορεί τρεις νεκροί να ανήκουν στην ίδια οικογένεια που ενδεχεται να ξεκληρίστηκε με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιος να τους αναζητήσει ή να συντρέχουν άλλοι λόγοι, οικογενειακοί για παράδειγμα, από τους οποίους να εξηγούνται οι λόγοι που ακόμη δεν έχουν αναζητηθεί από τους οικείους.

Με απλά λόγια, με βάση τις επίσημες αναζητήσεις από τις οικογένειες, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στο σύνολό τους είναι 84. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν ακόμη τέσσερις άνθρωποι που τις προηγούμενες ημέρες υπέκυψαν στα βαριά εγκαύματά τους ενώ νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείων. Άρα οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μπορεί να ανέρχονται αθροιστικά στον αριθμό των 88.

Εάν όμως επαληθευτεί ότι και οι 28 σάκοι που βρίσκονται στα νεκροτομεία ανήκουν σε 28 διαφορετικούς ανθρώπους, ενώ οι επίσημοι αγνοούμενοι είναι 25, τότε ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων μπορεί να ανέλθει στους 91…

Ο κατάλογος της φρίκης δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί με τα ονόματα των 25 ανθρώπων που αναζητώνται από τις οικογένειές τους. Δυστυχώς, οι νεκροί μπορεί να αυξήσουν τη μακάβρια λίστα των νεκρών της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ακόμη περισσότερο… Και την ίδια ώρα, κλιμάκια της Πυροσβεστικής, του Στρατού, του ΕΚΑΒ, εθελοντικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού συνεχίζουν τις αναζητήσεις στα καμμένα, σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν κι άλλα θύματα σε περιοχές που ακόμη δεν έχουν ερευνηθεί.

Στο μεταξύ με τη συνδρομή Γερμανών ειδικών της ιατροδικαστικής επιστήμης, όπως γενετιστές, ανθρωπολόγους κ.α., συνεχίζεται η διαδικασία της ταυτοποίησης των 28 σορών που σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρμοδίων υπολείπονται ακόμη.

Σύμφωνα με το protothema.gr, στελέχη του ιατροδικαστικού χώρου, η διαδικασία στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών και στα Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας έχει φτάσει σε οριακό σημείο σε ό,τι αφορά την αναγνώριση και την ταυτοποίηση με DNA, διότι δεν δίδει πλέον, κι ενδεχομένως να μην δώσει ποτέ, τις απαντήσεις. Έτσι οι Έλληνες ειδικοί ζήτησαν τη βοήθεια των Γερμανών ομολόγων τους και σε ό,τι αφορα την τεχνογνωσία και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ομάδων που εργάζονται επάνω στο συγκεκριμένο πεδίο.

Με βάση πάντως τα διαθέσιμα δεδομένα για τις σορούς -ή τα υπολείμματα σορών- που έχουν συλλεγεί, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για την αναγνώριση και την ταυτοποίηση, υποστηρίζουν ιατροδικαστές. Ωστόσο, από την πλευρά τους παράγοντες του χώρου της Υγείας θεωρούν αδικαιολόγητη τη σπουδή των υπηρεσιακών παραγόντων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και της Ελληνικής Αστυνομίας να διενεργήσουν τις ταυτοποιήσεις καθώς και να καλλιεργούν κλίμα θετικό στους συγγενείς των αγνοουμένων για τα αποτελέσματά της.

Την ίδια στιγμή, ουδείς έχει καταλάβει γιατί δεν έχουν κληθεί οι καθηγητές της Οδοντιατρικής Σχολής για να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της αναγνώρισης και της ταυτοποίησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταυτοποίηση μόνο με γενετικό υλικό, δηλαδή DNA, και με τα χρονοδιαγράμματα των ολίγων ημερών που δίδονται σε καθε ευκαιρία αρμοδίως για την ολοκλήρωσή τους, δεν συνάδουν με τη διεθνή εμπειρία σε ανάλογες περιπτώσεις.

Οι αρμόδιοι «φοβούνται» τη λίστα με τον αριθμό των νεκρών: αυτό εκτιμά στέλεχος με εμπειρία σε επιχειρησιακά σχέδια παρακολουθώντας όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες και βλέποντας τις συνεχείς, ακούσιες ή εκούσιες παραλείψεις των υπευθύνων. Η μη καταγραφή των αγνοουμένων κατοίκων από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Αντί να περιμένουν να δηλωθούν αγνοούμενοι από τους τυχόν οικείους τους, το επιβεβλημένο θα ήταν να καταγράψουν ιδιοκτήτες ή ενοίκους σε ολες τις οικίες στην περιοχή και να ελέγχουν αν είναι ζωντανοί» λέει ο ίδιος, αναφορικά με τις διαδικασίες που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για τους νεκρούς και αγνοούμενους. Μάλιστα, θεωρεί πως η ασυμφωνία λίστας νεκρών και σορών που ήδη έχει διαπιστωθεί, θα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως οι αρχές θα αναγκαστούν να κινητοποιηθούν εκ νέου στις καμένες περιοχές για να αναζητήσουν σορούς σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους μήπως και δοθούν απαντήσεις από τα εργαστηριακά ευρήματα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top