Ελλάδα

Έτσι σώθηκαν 620 παιδιά στο Κόκκινο Λιμανάκι από τις πυρκαγιές

Σώα και αβλαβή επέστρεψαν στα σπίτια τους παιδάκια από 6 έως 12 ετών, που βρίσκονταν στην κατασκήνωση, στο Κόκκινο Λιμανάκι, την τραγική ημέρα της 23ης Ιουλίου, όταν κάηκαν ολοσχερώς περιοχές της Ανατολικής Αττικής, με αποτέλεσμα να θρηνούμε δεκάδες νεκρούς.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, παρουσίασε το σχέδιο εκκένωσης της κατασκήνωσης, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία, χάρη στο συντονισμό και την οργάνωση των υπευθύνων.

Ειδικότερα, στις 16:45 η Χριστίνα Βασιλείου, υπεύθυνη της κατασκήνωσης είδε στο βάθος πυκνούς καπνούς. Συγκέντρωσε τα 620 παιδιά στο γήπεδο που υπάρχει μέσα στην κατασκήνωση, ώστε να τα μετρήσει και να σιγουρευτεί πως δε λείπει κανένα. Την ίδια στιγμή πήρε τηλέφωνο έναν φίλο της πυροσβέστη και του περιέγραψε τις εικόνες που έβλεπε. Εκείνος της απάντησε αμέσως: «Αν ήμουν στη θέση σου, θα έπαιρνα τα παιδιά και θα έφευγα τρέχοντας».

Η Χριστίνα Βασιλείου ειδοποίησε αμέσως τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος της είπε να εκκενώσει την κατασκήνωση. Και αυτό έκανε.

Οργανωμένο σχέδιο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του STAR, έβαλε τα παιδιά σε δυάδες, με δυο ομαδάρχες ανά 18 παιδιά ώστε να τα προσέχουν. Πίσω ακολουθούσε ασθενοφόρο, αλλά και οι γιατροί που υπήρχαν στην κατασκήνωση. Έδωσαν στα παιδιά πετσέτες και μάσκες, τους είπαν τι πρέπει να κάνουν και μόλις έφτασαν σε ασφαλές σημείο τα έβαλαν να καθίσουν οκλαδόν και να στήσουν περιμετρικά την ομάδα των υπευθύνων της κατασκήνωσης, ώστε να μην ξεφύγει κανέναν παιδί.

Παράλληλα τα απασχολούσαν, τους έκαναν αθλοπαιδιές και τους έλεγαν να πουν τραγουδάκια, ώστε να ηρεμήσουν, καθώς κάποια είχαν δει τις φλόγες και είχαν φοβηθεί.

Την ίδια ώρα είπαν στα παιδιά πως έτσι και δείτε να πλησιάζει η φωτιά θα πάτε προς τη θάλασσα, θα βρέξετε πετσέτες και θα τις έχετε κοντά στα πρόσωπά σας.

Με το που έπεσε το σκοτάδι και η περιοχή δεν είχε ρεύμα, άναψαν τα φώτα του ασθενοφόρου, έλεγξαν πάλι τα παιδιά και τους μιλούσαν συνέχεια ώστε να τα έχουν σε ηρεμία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top