Πολιτική

Μόσχα: Υπεύθυνη η Αθήνα για την όξυνση των διμερών σχέσεων – Εντός του Σεπτεμβρίου αποχωρεί ο Έλληνας πρέσβης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η σχέση στις ελληνορωσικές σχέσεις με τη Μόσχα να επανέρχεται και να κατηγορεί την Αθήνα για την όξυνση που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.

Σε απάντηση της ανακοίνωσης που εξέδωσε προ ημερών το ελληνικό ΥΠΕΞ μετά την απέλαση Ελλήνων διπλωματών, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως «δεν είναι η Ρωσία που έλαβε τα πρώτα βήματα που κατέληξαν στην χειροτέρευση των ελληνορωσικών σχέσεων».

Σημείωσε πως, αντίθετα, η Μόσχα παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας «σε πολλούς τομείς», ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η επικρατούσα «μη φυσιολογική» κατάσταση θα αποδειχτεί προσωρινή και θα επιδιορθωθεί σύντομα.

Επίσης, η Ζαχάροβα ανέφερε πως η Αθήνα δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο για τους ισχυρισμούς της ότι η Μόσχα παρεμβαίνει στα εσωτερικά της και ανέφερε πως η Ρωσία ουδέποτε έχει εμπλακεί.

Είχε προηγηθεί στις 10 Αυγούστου, η σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, όπου χαρακτηριζόταν ως αυθαίρετη και εκδικητική η απόφαση της Ρωσίας να απελάσει στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών. Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.

Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο. Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας”, οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.

Τον Σεπτέμβριο αποχωρεί από τη Μόσχα ο Έλληνας πρέσβης

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, θα αποχωρήσει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου από την Μόσχα.

«Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία επιστροφής του πρέσβη στην Ελλάδα», ανέφερε διπλωματική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο και συνέχισε: «Πιθανότατα να επιστρέψει στην Ελλάδα το Φθινόπωρο, στα τέλη Σεπτεμβρίου».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα είχε αποφασίσει την άμεση μετάθεση του κ. Φρυγανά στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ.

Κυβερνητικοί κύκλοι που ήθελαν, πάντως, να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σημείωναν ότι η απόφαση μετάθεσης του κ. Φρυγανά δεν σηματοδοτεί διάθεση του ΥΠΕΞ για υποβάθμιση της διπλωματικής σχέσης Αθήνας – Μόσχας και, συνεπώς, δεν υπάρχει στο σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς το ενδεχόμενο να παραμείνει «κενή» η θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα, σηματοδοτώντας μία κίνηση υποβάθμισης των διμερών σχέσεων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top