Ελλάδα

Διαβάστε τα συμπεράσματα της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Λέκκα για το «Ναυάγιο» (VIDEO)

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου όταν ένα τεράστιο κομμάτι βράχου αποκολλήθηκε και έπεσε στην διάσημη παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, τραυματίζοντας επισκέπτες και αφήνοντας σοκαρισμένους άλλους λουόμενους, από τις τρομακτικές εικόνες που είδαν μπροστά τους.

Μετά το συμβάν, η παραλία έκλεισε για το κοινό και οι επιστήμονες, ανέλαβαν να διερευνήσουν το κατά πόσον ασφαλής είναι, για να την επισκεφθούν ξανά άνθρωποι.

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα που είναι επικεφαλής αυτής της ομάδας επιστημών, η διάσημη παραλία μπορεί να ανοίξει ξανά για το κοινό αλλά… υπό προϋποθέσεις.

Οι ειδικοί που διερεύνησαν τις συνθήκες ευστάθειας των πρανών και τις συνθήκες ασφάλειας πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου, λένε ότι «από την συνδυασμένη αξιολόγηση των μορφολογικών, γεωλογικών, τεκτονικών, γεωτεχνικών, σεισμοτεκτονικών και βραχομηχανικών δεδομένων διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

Α. Ανώτερο τμήμα του πρανούς: Στο ανώτερο τμήμα του πρανούς ο κίνδυνος ευστάθειας και υποχώρησης των βραχοτεμαχών είναι μικρός. Για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η άρση απαγόρευσης εισόδου και παραμονής των επισκεπτών. Είναι αυτονόητο ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να σηματοδοτηθεί επαρκώς κυρίως ανάντη του χείλους του πρανούς προς αποφυγή ατυχημάτων.

Επισημαίνεται ότι οι συνθήκες παραμονής, υγιεινής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών είναι απαράδεκτες και πρέπει να βελτιωθούν άμεσα.

Β. Κατώτερο τμήμα του πρανούς-Παραλιακή ζώνη: Το κατώτερο τμήμα του πρανούς-παραλιακή ζώνη χαρακτηρίζεται από υψηλότατο βαθμό κινδύνου κατάπτωσης, ανατροπής, κατάρρευσης και υψηλή τρωτότητα. Η αποβίβαση και παραμονή των επισκεπτών στην παραλία ενέχει υψηλότατο βαθμό διακινδύνευσης, για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η διατήρηση της απαγόρευσης.

Έως ότου πραγματοποιηθεί λεπτομερής επιστημονική ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, θα μπορούσε να επιτραπεί σε ένα μικρό μόνο τμήμα, σχήματος παραλληλογράμμου που ορίζεται από το ναυάγιο του πλοίου και την ακτογραμμή, η αποβίβαση για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενώ παράλληλα να υπάρχει αυστηρό όριο στον αριθμό των επισκεπτών».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top