Διεθνή

Ο Ερντογάν εγκαινίασε ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην ΕΕ

Με τα εγκαίνια ενός εκ των μεγαλύτερων τζαμιών στην Ευρώπη και νέες αιχμές πως η Γηραιά Ήπειρος προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες ολοκλήρωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την διήμερη επίσκεψή του στην Γερμανία.

Ο κ. Ερντογάν πάντως χαρακτήρισε την επίσκεψή του «εξαιρετικά επιτυχημένη», παρά τις διαφωνίες που ήλθαν στο προσκήνιο κατά τις επαφές του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μιλώντας στην Κολονία, όπου κατοικεί μεγάλο μέρος της τουρκικής διασποράς στην Γερμανία, ο Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συναντήσεις που είχε την Παρασκευή και το Σάββατο θωράκισαν την μακροχρόνια γερμανο-τουρκική φιλία. Σε μια ένδειξη του πόσο πολωτικός είναι ο τούρκος ηγέτης, η πόλη ήταν σε αστυνομικό κλοιό.

Δεν παρέλειψε πάντως να κατηγορήσει εκ νέου την Ευρώπη για ανοχή έναντι πραξικοπηματιών και τρομοκρατών, λέγοντας πως οι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν – τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 – «δεν θα πρέπει να μπορούν να καταφύγουν στην Ευρώπη».

Στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του την Παρασκευή ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο κ. Ερντογάν αιφνιδίασε τους οικοδεσπότες του λέγοντας πως η Γερμανία προσφέρει στέγη «σε εκατοντάδες, χιλιάδες» τρομοκράτες.

Στις συναντήσεις του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε από το Βερολίνο να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το δίκτυο υποστηρικτών του κ. Γκιουλέν, πρόταση που απέρριψε διακριτικά η γερμανίδα ηγέτιδα.

Η κ. Μέρκελ γενικότερα υποδέχτηκε με προσεκτική ψύχρα το άνοιγμα Ερντογάν για επαναπροσέγγιση Βερολίνου και Άγκυρας, σημειώνοντας πως υπάρχουν «βαθιές διαφορές», και προσέθεσε ότι υπάρχουν και πολλά κοινά σημεία.

Το τζαμί που εγκαινιάστηκε είναι ένα ακόμα σημείο που έχει προκαλέσει ενστάσεις στην Γερμανία.

Το Κεντρικό Τζαμί είναι υπό την διαχείριση της DITIB, μιας τουρκο-γερμανικής οργάνωσης που εκπαιδεύει ιμάμηδες και χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top