Ελλάδα

Τι είπε ο ΑΓΕΕΘΑ Αποστολάκης «έξω από τα δόντια» στον Τούρκο ομόλογο του

Να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο ζήτησε ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ κατά τη συνάντηση που είχαν στη Βαρσοβία, το Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session).

Σ’ αυτό το πρώτο τετ α τετ που είχε ο κ. Αποστολάκης με τον νέο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας – αφού το περασμένο καλοκαίρι ο Χουλουσί Ακάρ έγινε υπουργός άμυνας – τόνισε ακόμη στον κ.Γκιουλέρ πως απαιτείται περιορισμός των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο.

Οι θεματικές ενότητες της συνόδου, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, αφορούσαν:
-Την επισκόπηση των τρεχουσών επιχειρήσεων, αποστολών και επιχειρησιακών δράσεων της Συμμαχίας.
-Τη συμβολή της Στρατιωτικής Επιτροπής στην εκπόνηση της Πολιτικής Οδηγίας ‘’Political Guidance 2019” και στη διαμόρφωση του “NATO’s Military Strategy’’.
-Tην εξέταση των διαδικασιών ετοιμότητας (Readiness), ανταπόκρισης (Responsiveness) και ενίσχυσης (Reinforcement) του στρατιωτικού σκέλους της Συμμαχίας.
-Τον εκσυγχρονισμό και την αναπροσαρμογή της δομής διοίκησης και λειτουργίας του ΝΑΤΟ.
-Την προετοιμασία της προσεχούς συνόδου, σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μεταξύ άλλων, στις τοποθετήσεις του επισήμανε:
Η αντιμετώπιση ευρέως φάσματος και υψηλής πολυπλοκότητας αναδυόμενων προκλήσεων, καθιστά ως επιτακτική ανάγκη για τη Συμμαχία την ανάπτυξη συνεργειών με περιφερειακούς και διεθνείς δρώντες.
Η περαιτέρω ενεργός αξιοποίηση των εκπαιδευτικών οντοτήτων της Συμμαχίας (NATO Defence College, NATO Maritime Interdiction Operational Training Center, Multinational Peace Support Operations Training Center, Centers of Excellence) θα συνδράμει αποφασιστικά στην προαγωγή των συνεργατικών δράσεων και πρωτοβουλιών της Συμμαχίας.

Ο επιμερισμός των επιχειρησιακών απαιτήσεων και η εξοικονόμηση πόρων, δύναται να επιτευχθεί με υψηλότερη συνοχή μεταξύ ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΟΗΕ και έτερων διεθνών συνασπισμών και πρωτοβουλιών, κυρίως στους τομείς της Διαχείρισης Κρίσεων και της Συνεργατικής Ασφάλειας.

Η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα επιτρέψει τη βέλτιστη αξιοποίηση των μέσων και δυνατοτήτων των δύο Οργανισμών, εφόσον εξετάζεται υπό το πρίσμα συμπληρωματικότητας (complementarity) και αποφυγής επικάλυψης προσπάθειας (duplication of effort).

Η προσαρμογή της δομής διοίκησης (Command Structure) της Συμμαχίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των κρατών-μελών για συνεισφορά και σε κάθε περίπτωση να συμβαδίζει με τη δομή δυνάμεων (Force Structure).

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ.Αποστολάκης συναντήθηκε επίσης με τους λοιπούς ομολόγους του, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Command Europe-SACEUR), General Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Supreme Allied Command Transformation-SACT), General Andre Lanata και τον Πρόεδρο της ΣτρατιωτικήςΕπιτροπής ΝΑΤΟ, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top