Πολιτική

Παιχνίδι εντυπώσεων με… μαϊμού είδηση σε βάρος των συνταξιούχων

Επικίνδυνα παιχνίδια εντυπώσεων εξακολουθεί να παίζει η κυβέρνηση γύρω από το ζήτηµα της περικοπής ή µη των συντάξεων. Αυτή τη φορά, όπως καταγγέλλουν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, ως «όχηµα προπαγάνδας» το Μέγαρο Μαξίµου χρησιµοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο χθες το πρωί σε τηλεγράφηµά του, επικαλούµενο ευρωπαϊκές πηγές, µετέδωσε πως συµφωνήθηκε µε τους θεσµούς η ακύρωση του µέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Συγκεκριµένα το ΑΠΕ είχε µεταδώσει πως «βιώσιµο θεωρούν οι θεσµοί το ασφαλιστικό σύστηµα της χώρας, µετά από τις επαφές µε το οικονοµικό επιτελείο, και δεν µιλούν πλέον για αναβολή του (νοµοθετηµένου) µέτρου για τη µείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενηµερώσει και κόµµατα της αντιπολίτευσης».

Η αναφορά του ΑΠΕ στα κόµµατα της αντιπολίτευσης, δηλαδή στην Νέα ∆ηµοκρατία και στο Κίνηµα Αλλαγής, µε τα οποία εκπρόσωποι των δανειστών είχαν συναντήσεις, προκάλεσε κύµα αντιδράσεων. Η Νέα ∆ηµοκρατία έκανε λόγο για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» ξεκαθαρίζοντας πως «η Ν.∆. δεν ψήφισε το µέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019», κάτι που µετέφερε και στη µία και µοναδική συνάντηση µε τους εκπροσώπους των θεσµών. Μάλιστα επισηµαίνει πως «έκτοτε, καµία άλλη συνάντηση ή ενηµέρωση δεν υπήρξε στην αξιωµατική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους θεσµούς», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι χρησιµοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως «όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Αντιδράσεις
Στο ίδιο κλίµα ήταν και η αντίδραση από το Κίνηµα Αλλαγής, το οποίο σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για fake news, επισηµαίνοντας πως «δυστυχώς οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ µε τον πιο κυνικό και ανάλγητο τρόπο, παίζουν µε την αγωνία των συνταξιούχων». Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στον ρόλο του ΑΠΕ. «Χρέος του ΑΠΕ είναι η υπεύθυνη και αντικειµενική ενηµέρωση, και όχι η εξυπηρέτηση των αναξιόπιστων µικροκοµµατικών παιχνιδιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Με νεότερο τηλεγράφηµά του το ΑΠΕ – ΜΠΕ επέµεινε στις πληροφορίες που µετέδωσε για συµφωνία µε τους θεσµούς για την ακύρωση του µέτρου της περικοπής των συντάξεων, ενώ στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, µε δήλωσή του, όχι µόνο δεν αποκατέστησε την αλήθεια αλλά επιτέθηκε στη Νέα ∆ηµοκρατία, ισχυριζόµενος ότι θέλει να κοπούν οι συντάξεις που ο… ΣΥΡΙΖΑ έχει συµφωνήσει µε τους θεσµούς. «Οσο η Ν.∆. θα βλέπει το ενδεχόµενο της περικοπής των συντάξεων να αποµακρύνεται και το αφήγηµα της περί τετάρτου Μνηµονίου να καταρρέει τόσο θα βγάζει τον πραγµατικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει τη βαθιά της επιθυµία να περικοπούν οι συντάξεις», ανέφερε. Ο κ. Τζανακόπουλος προσθέτει µε νόηµα: «Σήµερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της».

Η διάψευση της πληροφορίας που µετέδωσε το ΑΠΕ για ακύρωση του µέτρου της περικοπής των συντάξεων ήρθε µόλις λίγες ώρες αργότερα. Το πρακτορείο Reuters µετέδωσε πως δεν υπάρχει ακόµη καµία συµφωνία των θεσµών µε την Αθήνα για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, επικαλούµενο δύο διαφορετικές ανώνυµες πηγές. «Πρέπει να γίνει ακόµη πολλή δουλειά», ανέφερε η πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων. Οµως και ανώτατος αξιωµατούχος του υπουργείου Οικονοµικών αµέσως µετά διέψευσε το δηµοσίευµα του ΑΠΕ, το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εµµέσως είχε υιοθετήσει. «∆εν µπορεί να είναι αλήθεια (το δηµοσίευµα) γιατί αυτό το πράγµα δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα, σε επίπεδο τεχνικών κλιµακίων», ήταν η δήλωση του αξιωµατούχου.

Οι Bρυξέλλες
Σαφής διάψευση της είδησης του ΑΠΕ ήρθε και από τις Βρυξέλλες, µε τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της Κοµισιόν, Αλεξάντερ Γουιντερστέιν να τονίζει πως «υπάρχει µόνο µια πηγή, µην ακούτε τίποτα άλλο», παραπέµποντας στις δηλώσεις του Γιούνκερ πως «ό,τι συµφωνήθηκε πρέπει να εφαρµοστεί».

Αργά το απόγευµα, στην ανακοίνωση που έδωσαν στην δηµοσιότητα οι εκπρόσωποι των θεσµών, που ολοκλήρωσαν τις επαφές τους στην Αθήνα µε αξιωµατούχους της κυβέρνησης, δεν κάνουν καµία αναφορά στο θέµα της περικοπής ή όχι των συντάξεων. Επισηµαίνουν, µάλιστα, πως η πρώτη τριµηνιαία έκθεση ενισχυµένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέµβριο.

Το µπαράζ διαψεύσεων της πληροφορίας για ακύρωση της περικοπής των συντάξεων που µετέδωσε το ΑΠΕ και συντηρεί η κυβέρνηση αλλά και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προκάλεσε αµηχανία στο Μέγαρο Μαξίµου. Την ίδια στιγµή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Euronews προσπάθησε να συντηρήσει τη φηµολογία που καλλιεργείται από το Μαξίµου για τη µη περικοπή των συντάξεων. «Το λέω καθαρά. Αν πετύχουµε τους στόχους, στον βαθµό που πετυχαίνουµε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουµε να αποφύγουµε ένα µέτρο, το οποίο και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και µη διαρθρωτικό είναι», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη άφησε ξανά ανοικτό το θέµα των πρόωρων εκλογών, επισηµαίνοντας πως «ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία», ενώ στο ερώτηµα αν αποκλείει το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο, απάντησε µε νόηµα: «∆εν αποτελεί στόχο, ούτε στρατηγική, ούτε επιθυµία µας να έχουµε τριπλές εκλογές».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top