Πολιτική

Οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι για τις Περιφέρειες: Ολα τα ονόματα

Στόχος της Νέας Δηµοκρατίας είναι να κερδίσουµε όλες τις περιφέρειες», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας ψηλά τoν πήχη των προσεχών περιφερειακών εκλογών. Ο πρόεδρος της Ν.∆. έχει υπογραµµίσει εδώ και καιρό ότι, σε αντίθεση µε τις δηµοτικές, οι περιφερειακές εκλογές έχουν ξεκάθαρο πολιτικό στίγµα και συνεπώς θα δοθούν «χρίσµατα» σε κάθε αναµέτρηση στο επίπεδο αυτό. Η εκλογική επιτροπή για τις περιφερειακές και δηµοτικές εκλογές, µε επικεφαλής τον Νικήτα Κακλαµάνη, εργαζόταν αθόρυβα και συστηµατικά όλο το καλοκαίρι και πλέον έχει καταλήξει στις βασικές επιλογές, τις οποίες και θα παρουσιάσει στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις το αργότερο µέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου.

Τα µέλη της επιτροπής συνοµιλούν τακτικά µε παράγοντες των τοπικών κοινωνιών και αφουγκράζονται το κλίµα που επικρατεί σε κάθε περιφέρεια σε σχέση µε τους δυνητικούς υποψηφίους, ενώ συνεδριάζουν κάθε εβδοµάδα και διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους. Θυµίζουµε ότι πέρα από τον κ. Κακλαµάνη, στην επιτροπή µετέχουν επίσης οι Λευτέρης Αυγενάκης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Κώστας Τσιάρας, Θανάσης Νέζης και Στέλιος Κονταδάκης. Στις τελευταίες εκλογές, του 2014, οι υποψήφιοι που στήριξε η Νέα ∆ηµοκρατία επικράτησαν σε 7 από τις 13 Περιφέρειες.

Από τους νυν περιφερειάρχες, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Γιώργος Χατζηµάρκος στο Νότιο Αιγαίο, ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία και ο Αλέξανδρος Καχριµάνης στην Ηπειρο θα λάβουν εκ νέου το «γαλάζιο» χρίσµα.

Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση, η Πειραιώς βρήκε µια ευκαιρία να στείλει ένα αυστηρό, αλλά σαφές µήνυµα, για τη στάση που θα κρατήσει ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Την περασµένη εβδοµάδα, ο επικοινωνιολόγος Σπύρος Ριζόπουλος ανακοίνωσε τα ονόµατα της γραµµατείας οργανωτικού προεκλογικού αγώνα για την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Ηπείρου το 2019. Σε αυτά περιλαµβάνονταν και δέκα στελέχη της Νέας Δηµοκρατίας (ανάµεσά τους ο πρώην βουλευτής Αρτας, Κώστας Παπασιώζος), οι οποίοι στη συνέχεια παραπέµφθηκαν -προς διαγραφή- στην Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας της Ν.∆. «Οποιος φέρει κοµµατικό τίτλο δεν µπορεί να τον χρησιµοποιεί για να κάνει προσωπικά πολιτικά παιχνίδια», τονίζει στα «Π» στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη.

Σε µια ακόµα κερδισµένη περιφέρεια, εκείνη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο εκλεγµένος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2016 και στη θέση του εξελέγη ο µέχρι τότε χωρικός αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Χρήστος Μέτιος. Πηγές της Πειραιώς σηµειώνουν ότι θα του δοθεί το «χρίσµα», αν και στο τραπέζι είχαν πέσει και άλλα ονόµατα. Πιο σύνθετη είναι η περίπτωση στο Βόρειο Αιγαίο, όπου τοπικές αντιδράσεις στην εκ νέου υποψηφιότητα της Χριστιάνας Καλογήρου προβληµατίζουν το «στρατηγείο» της Ν.∆., αν και η πρώην βουλευτής Λέσβου είναι η επικρατέστερη υποψήφια µε τη στήριξη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα της στήριξης του Σταµάτη Μαλέλη, αλλά και το όνοµα του Κώστα Μουτζούρη, πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στη Στερεά Ελλάδα, όπου η Ν.∆. επίσης κέρδισε στις εκλογές του 2014, ο Κώστας Μπακογιάννης δεν θα είναι υποψήφιος, αφού θα διεκδικήσει για πρώτη φορά τον δήµο της Αθήνας. Πληροφορίες θέλουν να έχει γίνει πρόταση στον βουλευτή Εύβοιας και πρώην υπουργό Σίµο Κεδίκογλου, ο οποίος εξετάζει .το ενδεχόµενο αυτό. Σε περίπτωση που αρνηθεί, επικρατέστερος προβάλλει ο εντεταλµένος σύµβουλος και µέχρι πρότινος αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Θεµιστοκλής Χειµάρας.

Φαβορί
Από τις έξι περιφέρειες που δεν κατάφερε να κερδίσει η Ν.∆. στις τελευταίες εκλογές, τη µεγαλύτερη πολιτική σηµασία προφανώς έχει η Αττική. Μέχρι πρόσφατα, επικρατέστεροι υποψήφιοι µε τη στήριξη της Ν.∆. θεωρούνταν δύο επιτυχηµένοι αυτοδιοικητικοί. Ο λόγος για τον δήµαρχο Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, που όµως τελικά θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τοµέα Αθηνών, και τον δήµαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη.

Αυτή τη στιγµή ως φαβορί προβάλλει ο πρόεδρος της ΚΕ∆Ε, Γιώργος Πατούλης, παρόλο που ο ίδιος σταθερά επιµένει ότι προτεραιότητά του είναι η Αθήνα. Από το περιβάλλον του προέδρου της Ν.∆., ωστόσο, δεν αποκλείουν και µια έκπληξη της τελευταίας στιγµής στη µεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ή να δοθεί τελικά το χρίσµα στον κ. Παχατουρίδη. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αποκλειστεί η στήριξη του Πέτρου Τατούλη, που δόθηκε το 2014. Η Πειραιώς φαίνεται να καταλήγει στην υποψηφιότητα του Μεσσήνιου Παναγιώτη Νίκα. Εµπόδιο στην επιλογή του δηµάρχου Καλαµάτας φαινόταν να αποτελεί το γεγονός ότι δεν διατηρεί καλές σχέσεις µε τον Αντώνη Σαµαρά.

Ωστόσο, οι «πάγοι» µεταξύ των δύο µοιάζουν να έλιωσαν, καθώς προ ηµερών στην Καλαµάτα ο πρώην πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη, εγκάρδια συνοµιλία και θερµή χειραψία µε τον κ. Νίκα, στέλνοντας «σήµα» στήριξης της υποψηφιότητάς του. Εντονα έχει εξεταστεί, παράλληλα, και η περίπτωση του πρώην βουλευτή και υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου (συναντήθηκε πρόσφατα µε τον Ν. Κακλαµάνη) χωρίς µέχρι στιγµής να έχει αποκλειστεί. Ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης είναι σύµφωνα µε πηγές της Πειραιώς η πρώτη επιλογή για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, µε την περίπτωση του πρώην περιφερειάρχη Γιώργου Δακή να εξετάζεται επίσης, παρόλο που είχε χάσει στην προηγούµενη αναµέτρηση. Ενας ακόµα βουλευτής, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, έχει προσεγγιστεί για να είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης ∆υτικής Ελλάδας, καθώς την τελευταία φορά είχε χάσει για µόλις 3.000 ψήφους από τον Απόστολο Κατσιφάρα.

Σηµαντικές πιθανότητες συγκεντρώνει η περίπτωση να προτιµηθεί ο Γιώργος Κοντογιάννης, πρώην βουλευτής Ηλείας και νυν αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.∆., αρµόδιος για θέµατα περιφερειακού Τύπου.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, καθώς η επιλογή του πρώην περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου, που έχασε µε µεγάλη διαφορά το 2014 από τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να περπατάει και ακόµα αναζητείται η κατάλληλη υποψηφιότητα που θα µπορέσει να φέρει τη νίκη. Η Κρήτη, τέλος, είναι µια περιφέρεια όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει άριστα πρόσωπα και πράγµατα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, υπάρχει το ενδεχόµενο να στηριχθεί η υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, ενώ εξετάζεται η περίπτωση του πρώην δηµάρχου Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top