Πολιτική

Όλα όσα είπε ο Τσίπρας στη συνέντευξη του στη ΔΕΘ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Με τη συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της τριήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.

Σημεία από τη συνέντευξη του κ.Τσίπρα

Κάντε υπομονή με τον ΟΑΣΘ

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για τον ΟΑΣΘ απαντώντας ότι «με βάση τα στοιχεία που έχω ο ΟΑΣΘ ήταν μια πολύ αμαρτωλή ιστορία. Η προσπάθεια που κάναμε ήταν μια προσπάθεια εξορθολογισμού και μια προσπάθεια να διασφαλίσει το τέλος της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος». Παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης «να μας δώσουν παράταση για τον ΟΑΣΘ και την αλλαγή καθεστώτος και τους ζητώ να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια που ακόμα έχει δυσκολίες στην επίπτωση της καθημερινότητάς τους».

Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ

Ερωτηθείς για το γήπεδο του ΠΑΟΚ απάντησε ότι «εφόσον υπάρχει επενδυτής που έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, η πολιτεία πρέπει να το ενισχύσει. Μακάρι όλες οι ανώνυμες εταιρείες να μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές».

Κατέληξε, δε, με την ευχή «μακάρι να έχουμε ένα πρωτάθλημα όπως το βλέπουμε στο εξωτερικό, όχι με όρους υποκόσμου, παράγκας και χουλιγκανισμού».

Για την Αλβανία

«Σε καλό επίπεδο προχωρά η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν δεσμεύσεις της γειτονικής χώρας για να επιτρέψει η Ελλάδα την ενταξιακή τους πορεία. Δεν ισχύουν όσα ακούγονται για «νέα χάραξη συνόρων», ούτε αυτό που συχνά κάποιοι βάζουν από το παράθυρο «θέμα τσάμηδων». Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Η Ελλάδα κινείται με σαφή στρατηγική επίλυσης προβλημάτων και όχι παραχωρήσεων στις βασικές μας εθνικές γραμμές. Η Ελλάδα δεν είναι παράγοντας προβλημάτων αλλά παράγοντας λύσεων ώστε να επικεντρωθούμε στα ελληνοτουρκικά».

Για τα χθεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

«Αυτοί που εκπροσώπησαν τη διαφορετική άποψη για το Μακεδονικό χθες δεν είναι άνθρωποι που σέβονται τη Δημοκρατία και την άλλη άποψη. Δεν θα πρέπει να ταυτίζονται οι πολίτες που διαφωνούν με αυτά τα ακραία στοιχεία. Οι πολίτες πρέπει να επεξεργάζονται περισσότερο τη διαφορετική άποψη ώστε να εμβαθύνεται ο διάλογος»

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

«Ναι ανησυχώ. Η Ευρώπη σήμερα από την πίεση της κρίσης παίρνει μια κλίση αντιευρωπαϊκή. Διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα το ένα που αμφισβητεί τις βασικές αξίες της Ευρώπης, της δημοκρατίας, της συνεργασίας, της πολιπολιτισμικότητας και το άλλο στρατόπεδο που τις υπερασπίζεται. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα σε αυτό το ρεύμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στην ευρωπαϊκή αριστερά. Θα πρέπει να ενταθούν οι κινήσεις συνεργασίας. Μας ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και βλέπουμε μια φοβική ακατανόητη στάση των κομμάτων της χριστιανοδημοκρατίας να κάνουν στροφή στη ατζέντα της ακροδεξιάς. Όπου αυτό έχει συμβεί δεν έχουν κερδίσει ψήφους αντίθετα έχει κερδίσει η ακροδεξιά. Θα είναι πολύ επιζήμιο για το μέλλον της Ευρώπης αν η κ. Μέρκελ υποχωρήσει σε τέτοιες δυνάμεις. Θα πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία για να ανασχεθεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

ΣΕΒ και αύξηση κατώτατου μισθού

Περισσότερη ιδεολογικού χαρακτήρα η διαφωνία του ΣΕΒ. Δεν είναι ο μόνος εταίρος. Οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει μια απόλυτη διάθεση συνεννόησης για τον κατώτατο μισθό.

Η διαδικασία της επαναφοράς του κατώτατου μισθού θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη, θα υπάρξει διάλογος με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, μετά η απόφαση της υπουργού. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει περίπου 4 μήνες. Ενώ και στην Πορτογαλία ακολουθήθηκε με επιτυχία η διαδικασία της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σε κλίμα συναίνεσης θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ερώτηση για πιθανότητες επιτυχίας μιας επόμενης κυβερνητικής συνεργασίας

Έχει προχωρήσει η σημερινή συνεργασία [με ΑΝΕΛ]. Έχουμε συνεργαστεί και με άλλες πολιτικές δυνάμεις για συγκεκριμένα νομοσχέδια. Γιατί δεν μπορούμε;

Ερώτηση για πιθανή αποχώρηση Π. Καμμένου από την κυβέρνηση λόγω συμφωνία με ΠΓΔΜ

Η συμφωνία Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά και θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών. «Κυβερνάμε 3.5 χρόνια με ένα κόμμα που έχει εντελώς διαφορετική πολιτική αφετηρία και τα πήγαμε εξαιρετικά καλά, βγήκαμε από τα μνημόνια, προχωράμε σε διαμόρφωση συνθηκών ώστε να σταματήσει η διαφθορά. Έχει κριθεί αυτή η συνεργασία και έχει προχωρήσει μια χαρά. Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που διαφωνούμε και τα λέμε ανοικτά. Δεν διαβλέπω κανένα κίνδυνο. Έχουμε το δημοψήφισμα στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου και εύχομαι να το κερδίσει ο κ. Ζάεφ. Ακολουθεί μια δύσκολη διαδικασία στη γειτονική χώρα. Μέχρι το Φλεβάρη υπάρχει άπλετος χρόνος να συζητήσω με τον κυβερνητικό εταίρο. Ας μην προτρέχουμε διαβλέποντας κινδύνους».

Ερώτηση για εκλογικό νόμο για ΟΤΑ

Αν την κουλτούρα της συνεννόησης δεν την ξεκινήσουμε από το πρώτο κύτταρο, που είναι ο δήμος, δεν θα υπάρξει ποτέ. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική μεταρρύθμιση αυτή που κάνουμε, Δεν νομίζω ότι θα άλλαζε κάτι αν είχαμε το πλαφόν 3% για την είσοδο για δημοτικά συμβούλια

Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη σημερινή ΝΔ

Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη σημερινή ΝΔ, που δεν έχει σχέση με τη λαϊκή κεντρώα ΝΔ του παρελθόντος, αλλά έχει ενσωματώσει ακροδεξιά στοιχεία. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη με απόλυτα διακριτή ταυτότητα, αλλά δεν έχει κλειστά μάτια, αυτιά και πόρτες»

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη με απόλυτα διακριτή ταυτότητα, αλλά δεν έχει κλειστά μάτια, αυτιά και πόρτες. Συγκυβερνάμε με μια δύναμη της δεξιάς και τους Οικολόγους. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε, είναι να αλλοιώσουμε τη στρατηγική μας και τον στρατηγικό μας προσανατολισμό. Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να περιέχει συμφωνίες με όσους θέλουν να μας γυρίσουν πίσω.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών»

Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Θα την κυρώσουμε σαν κάθε άλλη εθνική συνθήκη

«Στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε αυτό το πολιτικό κόστος.»

Για πρώτη φορά έχει κινητοποιηθεί σε τόσο μεγάλο εύρος η διαδικασία γκρεμίσματος αυθαιρέτων και άλλες παρεμβάσεις που δεν έγιναν ποτέ γιατί είχαν πολιτικό κόστος. Στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε αυτό το πολιτικό κόστος.

Για τις φονικές φωτιές στο Μάτι

«Δέχθηκα αυτή την έντονη κριτική (για το αν γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι), θεμιτή είναι η κριτική ωστόσο γνωρίζω ότι όταν περάσεις ένα όριο η κριτική παίρνει το χαρακτήρα μιας στρατευμένης προπαγάνδας. Ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό.

Πως να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αλίμονο αν είχαμε εκείνο το βράδυ της εθνικής τραγωδίας αυτό ως μέλημά μας.

Άλλωστε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την ευθύνη μετά από την σύσκεψη που τόσο επικρίθηκε. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον αριθμό των νεκρών που ως τότε γνωρίζαμε. Η όποια κριτική πρέπει να γίνεται αλλά όταν ξεπερνιούνται τα όρια αυτοί που υφίστανται την κριτική θα πρέπει να χαίρονται γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν αυτό αφορά να βγει πολιτική υπεραξία από κάποιους και όταν πρόκειται για νεκρούς, αυτό κανείς δεν το επικροτεί».

«Θα υπάρξει αύξηση του ορίου δαπανών για το φάρμακο»

«Το φάρμακο στη χώρα μας ήταν μια «αμαρτωλή υπόθεση» το είδαμε αυτό με το σκάνδαλο Novartis, τις υπερτιμολογήσεις, κ.α. Στη μεταμνημονιακή περίοδο θα υπάρξει αύξηση του ορίου δαπανών για το φάρμακο. Επιπλέον έχουν δρομολογηθεί διαρθρωτικά μέτρα ώστε να ελεγχθεί η ζήτηση και το κόστος».

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις και εμπλοκή στην ελληνική οικονομία, αλλά δεν θα προβώ ακόμα σε ανακοινώσεις. Μας ας απασχολεί η στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά και το θέμα των τιμών. Έχουν δρομολογηθεί μέτρα με στόχο να προλάβουν το έλεγχο ζήτησης & κόστους.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Μπορεί να τρομάξαμε κάποιους στη χώρα, αλλά όχι τους επενδυτές, με όσα εξαγγείλαμε χτες. Ο στόχος, την επόμενη 3ετία να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα, είναι εφικτός. Η δική μας απόφαση να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις είναι που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Μόνο εμείς μπορούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν τις έκαναν οι προηγούμενοι. Γιατί δεν προχώρησαν; Γιατί είχαν δεσμεύσεις διαπλοκής.

Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

«Εφικτή η δυνατότητα να χαρακτηρίζονται ασφαλείς οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι μεταρρυθμίσεις είναι μια δυναμική διαδικασία. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτές και δεν είναι τυχαίο ότι εμείς τις κάναμε όπως της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, το Κτηματολόγιο, στη δημόσια διοίκηση κ.α. Δεν προχώρησαν οι προηγούμενοι σε αυτές γιατί είχαν τις δεσμεύσεις πελατειακού κράτους».

Για τους νέους επιστήμονες

«Ένας από τους εθνικούς στόχους του επόμενου διαστήματος είναι να σταματήσουμε τη διαρροή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Χρειαζόμαστε τους νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της χώρας το δυναμικό που στηριχθεί το νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα. Αυξήσαμε στο 1% του ΑΕΠ το ποσό για την έρευνα με στόχο κάθε χρόνο να αυξάνεται. Κάναμε παρεμβάσεις στα Πανεπιστήμια ώστε να υπάρχουν κίνητρα να μένουν εδώ οι νέοι επιστήμονες. Δημιουργήσαμε ταμείο με ευρωπαϊκούς πόρους για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις start ups και νεοφυούς επιχειρηματικότητας».

Ανεργία

«Ο στόχος είναι να φτάσουμε στο 10% την ανεργία, αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Να γίνουμε μια χώρα πρότυπο. Γίνονται σοβαροί έλεγχοι για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας».

Ερώτηση για επενδύσεις & ανεργία

Το ρεκόρ [επενδύσεις] του 2017 πιστεύουμε ότι θα το επαναλάβουμε. Δίνουμε μια καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία. Δεν πανηγυρίζουμε για το 19% της ανεργίας. Αλλά έχουμε σταθερή αποκλιμάκωση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Εξήγγειλα χτες στόχο την επόμενη 5ετία να γίνουμε πρότυπο σεβασμού εργασ. δικαιωμάτων & η ανεργία να πέσει στο 10%

Ερώτηση Sputnik για ενδεχόμενη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τον κ. Πούτιν εντός 2018. Περάσαμε μια κρίση στις σχέσεις μας, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε, τώρα εργαζόμαστε για αποκατάσταση

Για κόκκινα δάνεια

«Μείωση των ληξιπροθέσμων και μείωση των κόκκινων δανείων. Τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να μειώνονται. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους ευάλωτους αλλά όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί η χώρα θα έπρεπε να συνεχίσει να είναι σε μνημόνια γιατί αυτό είναι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Ένα καλυμμένο μνημόνιο».

Ερώτηση για διασφάλιση ιδιωτικού τομέα μέσω πιστοληπτικής γραμμής στήριξης

Η πιστοληπτική γραμμή δεν θα εξασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται, με στόχο να φτάσουν στο μηδέν.Δεν καταλαβαίνω γιατί θα ήταν σημαντικό για τον ιδιωτικό τομέα η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε μνημόνια (γιατί αυτό είναι η πιστολητπική γραμμή). Πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε πώς οι τράπεζες θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και όχι πώς η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες.

Ιστορικού χαρακτήρα αλλαγή, η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο

«Η αντιπολίτευση είχε προδιαγράψει όλες τις καταστροφές που θα μπορούσαν να συμβούν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν συνέβησαν, ευτυχώς για τον λαό και δυστυχώς για εκείνους που τις περιέγραφαν», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε ιστορικού χαρακτήρα αλλαγή την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και αυτά που σηματοδοτεί.

Θέλουμε αλλαγή του ΕΝΦΙΑ

Τα μέτρα θα ψηφιστούν μέχρι τέλους του 2018 προκειμένου να εφαρμοστούν από 1/1/2019 Εξαίρεση ο ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν θέλουμε μόνο σταδιακή μείωση, αλλά δομική αλλαγής του. Ο σχεδιασμός για την ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να τα ακυρώσει αυτά και να εφαρμόσει σχέδιο Πινοσέτ, ας το πει στην

Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες, στη διαπλοκή και στη ρεμούλα

«Στόχος είναι να εξαντλήσουμε την 4ετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 γιατί είναι η δύναμη που πέτυχε, έχει στήριξη από την κοινωνία και έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα. Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες, στη διαπλοκή και στη ρεμούλα».

«Θέλουμε να ζήσουμε με φιλία, ειρήνη και αδελφοσύνη με τους γείτονες»

Έχουμε δυο χώρες που δεν είναι ισότιμες, αλλά δεν θέλαμε μια συμφωνία ταπεινωτική. Θέλουμε να ζήσουμε με φιλία, ειρήνη και αδελφοσύνη με τους γείτονες. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Διαμορφώνονται συνθήκες επίλυσης ενός πολύ δύσκολου θέματος (Κόσοβο). Δεν κρύβω ότι με ανησυχεί η κατάσταση στη Βοσνία. Αλλά το Κόσοβο το παρακολουθούμε στενά. Αν υπάρξει συμφωνία Σερβίας-Κοσόβου, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να την στηρίξουμε

«Δεν θέλαμε να έχουμε μια ταπεινωτική συνθήκη όπως των Βερσαλιών»

«Η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα που επικαλέστηκε ο κ. Μίτσελ είναι για χώρες που το έχουν ανάγκη. Η Ελλάδα δεν είναι καμία από αυτές τις χώρες. Δεν ήμασταν εμείς που κάναμε πίσω και χρειάστηκε να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Παρόλο που δεν είναι ισότιμες οι δύο χώρες δεν θέλαμε να έχουμε μια ταπεινωτική συνθήκη όπως των Βερσαλιών διότι επιθυμούμε την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή».

Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ

«Κάθε πράγμα στον καιρό του», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τη μείωση του αφορολόγητου, μέτρο που έχει ζητήσει το ΔΝΤ.

Είπε ότι «η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε με ασφάλεια πάνω απ τον στόχο για 3,5% και δεν θα υπάρχει καμία διακινδύνευση ώστε να προβούμε σε μέτρα περικοπών».

Επισήμανε ότι το 2020 είναι χρονιά μετά από εκλογές και σχολίασε σε αυτό το πλαίσιο ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου γιατί στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ…», σημείωσε και προσέθεσε: «Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο φοβάμαι ότι είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα».

Υπενθύμισε δε ότι στην Αργεντινή αυτές τις μέρες, ένας ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος επανέφερε το ΔΝΤ μετά από αρκετά χρόνια και υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα δεν πρέπει επουδενί να γυρίσει πίσω και δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».

Ερώτηση Καθημερινής για την εμπλοκή ΗΠΑ στην επίτευξη της Συμφωνίας Πρεσπών & για ενδεχόμενη αναγνώριση Κοσόβου

Το ερώτημά σας μάλλον να το απευθύνετε στον κ Ζάεφ. Η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα των ΗΠΑ μπορεί να αφορά χώρες όπου αυτό παίζει ρόλο. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν.

Ιστορική αλλαγή

«Η κριτική που ασκείται θα πρέπει να επιλέξει, άλλαξαν πολλά επειδή δώσαμε «παροχές» ,όπως λέτε, ή δεν άλλαξε τίποτα;

Οι στόχοι είναι οι συμφωνημένοι. Διαβεβαιώνουμε ότι με ασφάλεια θα καλύπτονται αλλά οι τρόποι που θα τους πιάνουμε και το μέρισμα πως θα διανέμεται είναι δική μας υπόθεση. Και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Φυσικά και θα έρθουν οι θεσμοί όπως και στις άλλες χώρες που τελείωσε το μνημόνιο. Ήταν μια ιστορική αλλαγή αυτή που έγινε πριν ένα μήνα».

Το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5%, γεγονός που αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών

Ερωτηθείς εάν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. «Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».

Είπε ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.

«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο.

Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε.

Ερώτηση για επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη

H πλωτή δεξαμενή υγροποιηση αερίου FSRU θα προχωρήσει μέσα στο 2019 και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Ο αγωγός IGB θα βοηθηθεί από αυτό το έργο.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω και δεν θα γυρίσει

«Τα ίδια επιχειρήματα που ανέπτυξα πριν ισχύουν και για το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου. Και το 2020 θα έχουμε υπερβεί το στόχο. Ωστόσο να πω με σαφήνεια ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η θετική και σταθερή πορεία της οικονομίας και της Δίκαιης Ανάπτυξης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει στη φιλοσοφία του τις προτάσεις του ΔΝΤ. Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του φοβάμαι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς το ΔΝΤ στη χώρα. Ο πρωθυπουργός έφερε στο σημείο αυτό το παράδειγμα της Αργεντινής».

Ερώτηση WSJ για έξοδο από μνημόνια

Η μεγάλη αλλαγή είναι η δυνατότητα της ελλ.κυβέρνησης να καθορίσει πολιτικές. Οι στόχοι θα καλύπτονται, αλλά ο τρόπος να τους πιάνουμε, όσο η οικονομία πάει καλά, είναι δική μας δουλειά.

Για τις φονικές φωτιές στην Αττική

«Η όποια προσπάθεια περαιτέρω πολιτικής υπεραξίας από μια τραγωδία θα ήταν κατακριτέα από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Διεξάγεται έρευνα από την Δικαιοσύνη. Η Εισαγγελία διερευνά όλα τα δεδομένα και θα καταλήξει σε συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια της καταστροφής. Επίσης και ο κ. Γκολντμαιερ θα φτιάξει πόρισμα με την επιστημονική του ομάδα για τις αιτίες της καταστροφής. Να σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να τυμβωρυχεί πάνω σε μια εθνική τραγωδία».

Ερώτηση ΕΡΤ για το ασφαλιστικό

Το σχέδιό μας σε σχέση με αυτό της ΝΔ είναι η μέρα με τη νύχτα. Το είπε χτες ο κ.Καραγκούνης για το σχέδιο Πινοσέτ, δλδ να αλλάξει το αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα.

Ο κ.Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια

Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει στα μνημόνια και στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής. Ο κ.Μητσοτάκης, που προτείνει ασφαλιστικές εισφορές 15% για όλους, σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια

Τσίπρας για Συμφωνία των Πρεσπών: «Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα»,

Ερωτηθείς αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι «ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό», επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές διαχρονικά, αλλά και του ίδιου και του ΥΠΕΞ στον οποίο οφείλεται αυτή η επιτυχία. «Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα», τόνισε.

Προσέθεσε ότι είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία. Σημείωσε ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβεβαίωσε δε ότι αν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα, «δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».

Ερώτηση News247 για μείωση του αφορολόγητου

Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Εκτίμηση δική μας και του μεσοπρόθεσμου είναι ότι θα είμαστε πάνω από τον στόχο και το 2020, αλλά θα έχουν προηγηθεί εκλογές. Θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα

Ασφαλιστικό και συντάξεις

«Δεν θα προβούμε σε καμία περίπτωση σε μέτρα που θα άρουν τον πυρήνα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως το ασφαλιστικό, ωστόσο θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι αντιαναπτυξιακό. Δεν θα έχει καμία επίπτωση η περικοπή αυτή (των συντάξεων) που ζητείται στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

«Το 2019 θα είμαστε πολύ πιο πάνω από το στόχο του 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα»

«Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια δεν έχει την αυστηρή επιτροπεία αλλά είναι μια χώρα μέλος της Ευρωζώνης. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης καταθέτουν τον προϋπολογισμό τους ώστε να δει η Κομισιόν, αν τηρούνται οι στόχοι. Θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό έχοντας και καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πιο πάνω από το στόχο του 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ για την εφαρμογή του πακέτου των περικοπών».

Τέλος στα σενάρια για αλλαγή Προέδρου της Δημοκρατίας

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμά με τη στάση του τη χώρα. Δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για αλλαγή Προέδρου».

Η μεταρρύθμιση αδειοδότησης των καναλιών ήταν αναγκαία

«Πιστεύω ότι όλοι σήμερα έχουν καταλάβει ότι η μεταρρύθμιση αδειοδότησης των καναλιών ήταν αναγκαία», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Εξορθολογίζουμε τα πράγματα, προχωρήσαμε σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση, είπε και σχολίασε πως «η αντιπολίτευση με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει είναι το παιχνίδι της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα».

Ο Π.Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο

Ερωτηθείς εάν η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι εκτιμά τη θέση και τη στάση του Πάνου Καμμένου αν και διαφωνεί απόλυτα μαζί του και του το έχει πει. Προσέθεσε ότι είναι σίγουρος πως κι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ καταλαβαίνει τη σημαντική προοπτική που δίνει για τη χώρα η Συμφωνία και πως όμως είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής.

«Επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αντίθετα, επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε πάντα τη θέση που τώρα διαμηνύει για το «Μακεδονικό» και τον κατηγόρησε, συνεπώς, για «ακραία τυχοδιωκτική πολιτική και στάση αμοραλισμού».

Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, είπε, τότε αντί να κάνει τον «τζάμπα μάγκα» και να λέει άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, ας βγει να πει ότι αν την ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση, εκείνος θα ακυρώσει τη Συμφωνία εάν γίνει κυβέρνηση. «Γιατί δεν το λέει αυτό;». Τον κατηγόρησε για πολιτική εκ του ασφαλούς και στάση που προσβάλλει τις ευαισθησίες των πολιτών.

«Εγώ είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι εθνικό συμφέρον», τόνισε.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

«Το ΕΣΡ θα έχει την ευθύνη για την διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών σταθμών. Ωστόσο να πω ότι θα προχωρήσει κανονικά. Μας ταλαιπώρησε αυτή η διαδικασία αλλά όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι ήταν μια αναγκαία μεταρρύθμιση. Πουθενά στο εξωτερικό δεν γινόταν ότι εδώ. Είναι προς το συμφέρον όλων. Πέντε είναι οι άδειες για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και με βάση το νόμο θα έχουμε 2.000 εργαζόμενους καθώς υποχρεούνται να έχουν 400 θέσεις εργασίας τα κανάλια. Είναι προς όφελος και του Δημόσιου Ταμείου. 75 εκ. θα μπουν από τις άδειες και 125 εκ. ευρώ από το φόρο διαφήμισης».

Ο κ.Μητσοτάκης κρατάει μια τυχοδιωκτική στάση, που είναι επικίνδυνη όταν μιλάμε για εθνικά θέματα, στην προσπάθειά του να διατηρήσει ισορροπίες στο κόμμα του και να αλιεύσει στα θολά νερά της άκρας δεξιάς. Αυτό που κάνει είναι να το παίζει τζάμπα μάγκας

Ερώτηση Real για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη θέση των ΑΝΕΛ

«Εκτιμώ τη θέση & στάση του Π. Καμμένου, αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Εντούτοις είναι προφανές ότι η λύση που θέλει ο Π. Καμμένος δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε. Επειδή τον γνωρίζω και έχουμε πολύ καλή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την ανάκαμψη της οικονομίας και την πορεία της χώρας»

Σημαντική η Συμφωνία των Πρεσπών, θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη

Αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Προσέθεσε ότι είχε μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη, πέρα από την έλλειψη μαζικότητας. «Το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία».

Απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους.

Τόνισε ότι έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη. Διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη. Ανοίγει τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Είπε ότι παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια, παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει.

Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε χτες είναι τα απαραίτητα και ότι είναι απολύτως εφικτά. Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα.

Τόνισε ότι αυτά που εξήγγειλε χτες δεν αποτελούν πισωγύρισμα αλλά μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στο σχέδιο μας για την Ελλάδα εντάξαμε και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου «παροχολογία», ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα». Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.

«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε. «Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Έχουμε χτίσει μαξιλάρι δημοσιονομικό

«Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας ένα χρόνο πριν, να χτίσουμε μαξιλάρι δημοσιονομικό. Ένα μαξιλάρι ρευστότητας 30 δις ευρώ και διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές για να αποπληρώσει τα χρέη της, σε περιόδους που οι αγορές έχουν αναταράξεις για τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Κάποια στιγμή ασφαλώς και θα βρεθεί η στιγμή να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλύτερο επιτόκιο.

Έχουμε καθαρή έξοδο, δεν έχουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης και έχουμε την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε το επόμενο διάστημα να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις αποδόσεις της».

Τσίπρας: «Χθες δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό»

Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλα χτες είναι ένα μέτρο ισορροπημένο, διότι ενισχύει την ήδη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, και αυτός είναι ο στόχος το επόμενο διάστημα. Χτες δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό. Μόνο κάποια μέτρα που είναι απαραίτητα για να ελαφρύνουμε όσους σήκωσαν τα βάρη. Αυτά που εξήγγειλα χθες δεν είναι πισωγύρισμα. Όσα εξήγγειλα είναι απολύτως εφικτά. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ένα επικοινωνιακό εύρημα, είναι μια πραγματικότητα, και θα είναι όταν θα μπορεί να την δει και ο τελευταίος πολίτης στην καθημερινή τους πραγματικότητα».

Τσίπρας για Συμφωνία των Πρεσπών

Παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων, κατανοούμε ότι βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία. Ορισμένες φορές περνάει τα συμφωνηθέντα πλαίσια. Επισημαίνουμε διαρκώς ότι όσα λέμε πρέπει να βρίσκονται στα όρια της συμφωνίας.

Ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εξαγγελίες το βράδυ του Σαββάτου

«Είναι οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις σε ένα κοινωνικό σώμα που έχει υποστεί πολλά και δυσανάλογα βάρη. Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Πέρυσι είχα πει ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο…».

Τσίπρας για το χθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

«Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία πήρε χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία… Θέλω να πω στους πολίτες ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Έχουμε μια σημαντική συμφωνία που διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας που είναι ελληνική.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top