Πολιτική

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Τσίπρας για μπαράζ συναντήσεων – Διαβάστε αναλυτικά

Συναντήσεις με σημαντικούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες θα έχει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου και μεταβαίνει για πενθήμερη επίσκεψη.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Οι ομιλίες στον ΟΗΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιήσει δύο ομιλίες στον ΟΗΕ: Την πρώτη, στη Σύνοδο για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα» και τη δεύτερη στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις μεγάλες προκλήσεις για τη διεθνή κοινότητα το επόμενο διάστημα, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία που έχει η προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και του διεθνούς δικαίου, αλλά και τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Παράλληλα, θα τονίσει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο που είχε αναδείξει κατά την ομιλία του, το 2015 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Να γίνει από μέρος του προβλήματος στην αντιμετώπιση των επάλληλων διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών προκλήσεων στην οικονομία, τη μετανάστευση και την περιφερειακή σταθερότητα, σε μια δύναμη που πρωταγωνιστεί στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις προκλήσεις.

Θα μιλήσει ακόμη για

  • την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την προστασία των πιο ευάλωτων
  • τις νομοθετικές παρεμβάσεις για διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα σε μια περίοδο που περιστέλλονται διεθνώς
  • την προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με όρους ανθρωπισμού, ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί όσον αφορά στις προσφυγικές ροές
  • τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και συνανάπτυξης με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις με την Τουρκία
  • τις προτάσεις της χώρας μας για αντιμετώπιση των σύγχρονων διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων

Τετ α τετ με τον ΓΓ ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ΓΓ ΟΗΕ κ. Γκουτέρρες με τον οποίο θα συνομιλήσει για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, το προσφυγικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ραντεβού» και με τον Ερντογάν

Επίσης, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο θα συνομιλήσει, κυρίως, για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στο επίκεντρο η οικονομία

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, έχει και έντονο ενδιαφέρον σε σχέση με τα ζητήματα οικονομίας, σε μια χρονική στιγμή που η χώρα μόλις έχει βγει από τα Μνημόνια και προσπαθεί να βρει το βηματισμό της.

Μπαράζ επαφών με τραπεζίτες

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν τα σημερινά δεδομένα και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Στο κυνήγι των επενδύσεων

Οι επενδύσεις, είναι ένα ακόμη θέμα το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, λίγες ημέρες, μάλιστα μετά τη ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα, με πολυπληθή παρουσία αμερικανικών εταιριών αλλά και κρατικών αξιωματούχων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top