Διεθνή

Άφεση αμαρτιών από Τραμπ – Κατακριτέα η Σαουδική Αραβία για τον θάνατο Κασόγκι

Μετά την παραδοχή του Ριάντ πως ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε μέσα στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, ο Τραμπ είπε πως ο θάνατος του Κασόγκι είναι απαράδεκτος, αλλά η Σαουδική Αραβία παραμένει σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ, μετά την επίσημη παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας, ότι ο αρθρογράφος της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής μέσα στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας με δημοσιογράφους, χαρακτήρισε τις συνθήκες θανάτου του Κασόγκι ως «απαράδεκτες» ωστόσο επεσήμανε ότι το ζήτημα απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς, καθώς το Ριάντ είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος κατά του Ιράν ενώ διακυβεύονται δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις όπλων.

«Η Σαουδική Αραβία είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος αλλά αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο. Θα προτιμούσα εάν πρόκειται να υπάρξει κάποιου είδους κύρωση ή ότι άλλο αποφασίσουμε, εάν το αποφασίσουμε. Αλλά θα προτιμούσα να μην υπάρξει συνέπεια όπως η ακύρωση συμφωνίας 110 δισ. δολαρίων που αφορά 600.000 θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως οι Σαουδάραβες είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

«Τους χρειαζόμαστε ως αντιστάθμισμα έναντι του Ιράν. Άρα δεν υπάρχουν απλές λύσεις», πρόσθεσε ο Τραμπ και ταυτόχρονα χαιρέτισε ως «σημαντικό βήμα» από την πλευρά του βασιλείου, το γεγονός πως έγιναν συλλήψεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που είχε νωρίτερα εκφράσει την ελπίδα του ότι η υπόθεση Κασόγκι δεν θα πλήξει την οπλική συμφωνία με το Ριάντ, είπε ότι επρόκειτο να συνομιλήσει με το Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να τον ενημερώσει πλήρως για το θέμα.

Η επιβεβαίωση του θανάτου του Κασκόγκι από τον Γενικό Εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας, έρχεται μετά από πλήθος αναφορών ότι ο δημοσιογράφος που εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου μετά την είσοδό του στο Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ενδέχεται να έχει απαχθεί ή δολοφονηθεί μέσα στο κτίριο.
Στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι κρατούνται 18 ύποπτοι για την δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top