Πολιτική

«Ακυρο» Κοτζιά σε Καμμένο: Τι του απαντά για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Νέο επεισόδιο γράφτηκε στην κόντρα μεταξύ των κ.κ. Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά, με αφορμή το δημοψήφισμα στα Σκόπια.

Χθες ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το χαρακτήρισε ως άκυρο για να του απαντήσει λίγο μετά ο υπουργός Εξωτερικών, ότι το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό.

Σήμερα, ο κ. Κοτζιάς, επανέρχεται με νεότερο σχόλιό του απαντώντας, εμμέσως, στη χθεσινό σχόλιο του Υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, επαναλαμβάνοντας πως το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση για τη συμφωνία.

Ο κ. Κοτζιάς επικαλέστηκε σχετικό χωριό του κειμένου το άρθρο 1,4 γ της Συμφωνίας που υπεγράφη στις Πρέσπες.

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε το μεσημέρι «νομική ερμηνεία» την άποψη Καμμένου για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος.

Στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε επίσης ότι σε πιθανότητα πρόωρων εκλογών στη γείτονα, ο κ. Ζάεφ πιθανότατα θα τις κερδίσει όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στο αν θα φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία τον Μάρτιο σημείωσε ότι: «Πρέπει να φτάσει το Μάρτιο. Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί. Και εκτίμησε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή».

Αναφορικά με το αν περίμενε το αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε:
«Είχαμε πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι η συμμετοχή θα είναι ανάμεσα στο 40% και 45% . Εμείς από την πλευρά μας περιμέναμε μια συμμετοχή γύρω στο 41%. Τελικά ήταν πιο χαμηλά από αυτό», είπε ο κ. Κοτζιάς που ωστόσο δεν παραδέχθηκε ότι η αντίδραση της ελληνικής πλευρά ήταν «αμήχανη».
Ενώ για το εάν αποτελεί δέσμευση ότι η κύρωση της συμφωνίας θα γίνει από την παρούσα κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς απάντησε:
«Εμείς είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Κάναμε τη διαπραγμάτευση διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή στα Βαλκάνια τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φίλα διακείμενες σε μάς. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση».
Comments

Δημοφιλέστερα

To Top