Επιστήμες

Αν γίνετε πλούσιος , θα αγοράσετε την ευτυχία; Τι λένε όσοι το δοκίμασαν…

Εκατομμυριούχοι που κολυμπάνε στα λεφτά,ακόμη κι αν δεν το πιστεύετε, αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους, με τις άδειες τσέπες…

Περισσότεροι από 3000 άνθρωποι που απέκτησαν το «χέρι του Μίδα», που ό,τι άγγιζε γινόταν χρυσός, ανακάλυψαν – εκ των υστέρων -την πραγματική σημασία του μύθου…

Εκτενής έρευνα , που καταπιάστηκε με το θέμα, ρωτώντας ΜΟΝΟ  στους νικητές των λαχειοφόρων αγορών, αναζήτησε την απάντηση στο κατά πόσο και εάν βρίσκουν βελτιωμένη τη ζωή τους  μετά από ένα χρηματικό έπαθλο αξίας 100.000 δολαρίων, που τους ήρθε από τον ουρανό…..

Οι ερευνητές του tockholm School of Economics και των Πανεπιστημίων της Στοκχόλμης και της Νέας Υόρκης ήταν κάθετοι στα συμπεράσματά τους, αφού τα αποτελέσματα από τις απαντήσεις 3000 ατόμων, ήταν μη αναμενόμενα : Δεν ένιωσαν αυτό που λέμε πληρότητα και ευτυχία. Παραδέχθηκαν ότι τα μεγάλα χρηματικά βραβεία, συνδέονται  με τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης.

Όσοι ρωτήθηκαν  εκμυστηρεύτηκαν οτι αυτό το συναίσθημα ικανοποίησης διήρκεσε ούτε λίγο ούτε πολύ για 10 χρόνια.

Δεν ένιωσαν όμως ευτυχισμένοι. Τρεις χιλιάδες άτομα απομόνωσαν την ψυχική υγεία ή την ευτυχία από τα χρήματα.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από περισσότερους από τους ερωτηθέντες που είχαν εισπράξει  μεγάλα χρηματικά ποσά ( συνολικά 277 εκατομμύρια δολάρια, σε διάφορες λαχειοφόρες αγορές από 5 έως 22 χρόνια νωρίτερα) να απαντήσουν σε συγκεκριμένες  ερωτήσεις όπως:

«Βάζοντας όλα τα πράγματα στη ζωή σας, πόσο ικανοποιημένοι θα λέγατε ότι είστε από τη ζωή σας τώρα;» και «πόσο ευτυχισμένοι θα λέγατε ότι είστε;»

Στην πλειοψηφία τους οι εκατομμυριούχοι είπαν πως ο πλούτος που ήρθε στη ζωή τους, αναπάντεχα, είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτό που αποκαλούμε γενική εικόνα  αλλά δεν συνέβη το ίδιο με με τα επιμέρους.

Η «ικανοποίηση από τη ζωή» αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται για την ποιότητα της ζωής τους συνολικά, ενώ η «ευτυχία» μετρά τα καθημερινά συναισθήματα των ερωτηθέντων, δήλωσε ο Ρόμπερτ Όστλινγκ, αναπληρωτής καθηγητής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. «Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο να επηρεάσει κανείς την ευτυχία».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top