Οικονομία

Αποκάλυψη Bloomberg: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να βοηθήσει τις τράπεζες

Η Ελλάδα εξετάζει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες της να επιταχύνουν τη μείωση των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τον ισολογισμό τους, αναφέρουν πηγές του Bloomberg.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στέλνει μήνυμα από την Βουλή προς όλες τις κατευθύνσεις, λέγοντας, πως δεν είναι αλήθεια πως οι τράπεζες κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με πηγές από το Bloomberg, οι ελληνικές αρχές μετά την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, εξετάζουν τη δημιουργία μιας εταιρείας για τη διαχείριση των επισφαλών δανείων.

Σε οχήματα ειδικού σκοπού το «παρκάρισμα» των επισφαλών δανείων

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, η χώρα θα δημιουργήσει ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτώνουν» κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους.

Τα SPVs θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα εγγυώνται από το κράτος, και θα τα πουλάνε στους επενδυτές, ανέφεραν οι πηγές. Τα ομόλογά αυτά θα είναι διαπραγματεύσιμα.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με μια πηγή από το Bloomberg, θα μπορούσε να μειώσει το φορτίο των επισφαλών δανείων στις ελληνικές τράπεζες μέχρι και 15 δισ. ευρώ από ένα συνολικό όγκο 88,6 δισ. ευρώ που ήταν το ποσό στο τέλος Ιουνίου.

Αν και η δημιουργία μιας λεγόμενης bad bank έχει εξεταστεί και έχει απορριφθεί από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας στο παρελθόν, η νέα αυτή προσπάθεια προβλέπει τη χρήση κεφαλαίων από το «μαξιλάρι ρευστότητας» και από ιδιώτες επενδυτές, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για κρατική βοήθεια, ανέφεραν οι πηγές.

Αλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση σε χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι είναι σε συνεχή επαφή με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, και προωθεί «ένα συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών που περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– την περαιτέρω μείωση των επισφαλών δανείων».

Τσακαλώτος: Δεν κινδυνεύουν οι τράπεζες

«Να μην λέτε ότι καταρρέουν οι τράπεζες. Δεν είναι σωστό αλλά δεν είναι και αλήθεια», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι υπάρχουν τέσσερα θετικά που έγιναν για τις τράπεζες τον τελευταίο καιρό. «Δεν έχουν πια ELA. Δεν έχουν ανάγκη ρευστότητας. Όλες οι τράπεζες έφτασαν στους στόχους για τα NPLS για τα κόκκινα δάνεια. Όλες πέρασαν το stress test και όλες έχουν επιστροφή καταθέσεων. Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Και συνέχισε: «Αυτά πρέπει να κοιτάνε, όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα, αλλά οι επενδυτές που θέλουν να βγάλουν λεφτά. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους. Πρέπει να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Εμείς έχουμε δημιουργήσει ένα thinking capacity που γρήγορα μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, και αντιμετωπίζουμε προβλήματα, π.χ. αν δεν λειτουργεί ο εξωδικαστικός. Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει αυτή την επίβλεψη και συναινετικά αντιμετωπίζουμε την πρόκληση των κόκκινων δανείων».

Παράλληλα προέβλεψε ότι το 2019 θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη απασχόληση, περισσότερες επενδύσεις σε σχέση με πέρσι.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top