Πολιτική

Αυστηρή απάντηση Αθήνας σε Αγκυρα: Κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 μίλια

Aπάντηση στις αιτιάσεις της Άγκυρας για την αιγιαλίτιδα ζώνη έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις απειλές που εκτόξευσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, για το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδος ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια.

Σημειώνει μάλιστα ότι «η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία απάντησε στις ελληνικές ανακοινώσεις για σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια με δύο προειδοποιήσεις σε αυστηρούς τόνους εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και με την κλήτευση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό το πρωί της Τρίτης ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα, κλήθηκε από το τουρκικό Υπ. Εξωτερικών προκειμένου να του μεταφερθούν οι τουρκικές ενστάσεις στις εξαγγελίες της Αθήνας.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top