Επιστήμες

Βιγκανισμός: Γιατί θεωρείται η διατροφή του μέλλοντος;

«Δες ποιον έφαγες σήμερα» ήταν το μήνυμα της  καμπάνιας της ομάδας Greek Vegans που είδαμε στο μετρό τον περασμένο μήνα. Όλοι άρχισαν να σκέφτονται αν πρέπει να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες.

Οι ειδικοί λένε πως είναι τρεις οι λόγοι που κάνουν έναν άνθρωπο να κινείται ανάμεσα στην κρεατοφαγία και την χορτοφαγία.

Ο ένας είναι η ανησυχία για την υγεία του,

ο δεύτερος η ανησυχία για την υγεία του περιβάλλοντος,

ο τρίτος η ευαισθησία για τα δικαιώματα των ζώων.

Ως προς την ανθρώπινη υγεία, οι ιατρικές έρευνες επισημαίνουν πως όσοι καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Ως προς την υγεία του περιβάλλοντος, αρκεί να σκεφτεί κανείς τους τόνους νερού που καταναλώνονται για να φτάσει στο πιάτο μας μόλις ένα κιλό κρέας.

Και τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα δικαιώματα των ζώων.

Ο «βιγκανισμός», εμφανίστηκε σε πολλές χώρες του κόσμου ως περιθωριακό κίνημα έχει αποκτήσει τον χαρακτήρα της τάσης ή έχει γίνει τρόπος ζωής. Στη Βαρσοβία, για παράδειγμα, έχουν ανοίξει ήδη περισσότερα από 50 εστιατόρια vegan, ενώ το 60% των Πολωνών δηλώνει σε σχετική έρευνα ότι σκοπεύει να κόψει εντελώς το κρέας αυτόν τον χρόνο.

Οι πρώτοι σπόροι του βιγκανισμού, έπεσαν το μακρινό 1944 όταν ιδρύθηκε και η πρώτη οργάνωση .

Η κατανάλωση κρέατος, αυξάνεται κατά 3% ετησίως από το 1960 κυρίως, επειδή οι κοινωνίες των άλλοτε φτωχών χωρών έχουν αρχίσει να ευημερούν. Στην Κίνα, για παράδειγμα, ο μέσος Κινέζος κατανάλωνε 14 κιλά κρέας τον χρόνο, ενώ σήμερα καταναλώνει 55.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο κρέας καταναλώνουν και οι ανεπτυγμένες χώρες. Μόνο που εκεί η αύξηση είναι σχεδόν ανεπαίσθητη: σύμφωνα με τον διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, η αύξηση είναι της τάξης μόλις του 0,7% από το 1991.

Στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, βίγκαν δηλώνει ακόμη και το 10% των ερωτηθέντων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες βίγκαν δηλώνει το 3% και χορτοφάγοι (η διατροφή δεν έχει κρέας αλλά περιλαμβάνει αυγά, τυριά και γάλα) το 6%. Στις νεώτερες ηλικίες, ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική: ένας στους τέσσερις Αμερικανούς ηλικίας από 25 έως 34 ετών δηλώνουν vegans ή vegeterians.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top