Ελλάδα

Δεν παραπέμπεται σε δίκη ο Καρχιμάκης για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας

Την απαλλαγή του Μιχάλη Καρχιμάκη και δύο υπαλλήλων της ΕΥΠ από το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτό, αποφάσισε το συμβούλιο Εφετών.

Με το υπ’αριθμόν 1430/2018 βούλευμά τους οι εφέτες έκριναν ότι δεν στοιχειοθετούνται οι πράξεις με τις οποίες βαρύνονται οι 3 κατηγορούμενοι, καθώς τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν απόρρητο υλικό, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα.

Ερωτήματα ανακύπτουν στους νομικούς κύκλους σε ότι αφορά το τελευταίο σκέλος της δικογραφίας που σχετίζεται με τις υποκλοπές του 2004-2005 και την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το γνωστό ως σχέδιο « Πυθία». Αν και οι δικαστές απάλλαξαν πλήρως τον Μιχάλη Καρχιμάκη και δυο υπαλλήλους της ΕΥΠ από τις κατηγορίες, οι πραγματικοί υπαίτιοι παραμένουν αθέατοι.

Για το «σχέδιο Πυθία» δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι, καθώς η δίωξη, που αφορά προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας, διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και της αποστέρησης πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα, παραμένει κατά αγνώστων δραστών.

Ο μόνος που θα κληθεί να λογοδοτήσει είναι ο 66χρονος Ελληνοαμερικανός πράκτορας William Basil κατηγορούμενος για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας, όταν τελικά φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο .

Να σημειωθεί πως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και οι δυο υπάλληλοι είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το 2017.

Όμως μετά από προσφυγή τους, το εις βάρος τους βούλευμα αναιρέθηκε και η δικογραφία επέστρεψε στην κρίση άλλων δικαστών, στο Εφετείο.

Τον Ιανουάριο του 2018 με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών κρίνεται η παραιτέρω εξέταση των ενδείξεων, ώστε να γίνουν εκ νέου ανακρίσεις, για την προέλευση των εγγράφων ώστε να διευκρινιστεί πως βρέθηκαν στην κατοχή του Μ. Καρχιμάκη και αν αποτελούν πράγματι ,απόρρητο υλικό. Όπως προέκυψε τελικώς ,τα έγγραφα δεν εμπίπτουν σε όσα προβλέπονται στο άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την παραβίαση μυστικών της Πολιτείας.

Στο αρχείο όμως μπήκε το σκέλος που αφορά το αποκαλούμενο σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, λόγω της αδυναμίας εντοπισμού των ατόμων που την σχεδίαζαν. Στο βούλευμα αναφερόταν ότι ναι μεν οι ενέργειες έγιναν, όμως δεν εντοπίστηκαν οι δράστες που είχαν ως στόχο την υπονόμευση του έργου κατασκευής του αγωγού South Stream, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top