Διεθνή

Ερντογάν: Ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε με τον πλέον βάρβαρο τρόπο!

Μιλώντας από το βήμα της τουρκικής Βουλής ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι ομάδα από τρεις Σαουδάραβες ερεύνησε δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα πριν από την δολοφονία.

Είπε ότι δύο ομάδες Σαουδαράβων ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι εξηγώντας ότι αυτοί που «σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας τη δολοφονία», είχαν ενημερωθεί για την επίσκεψή του στο προξενείο την προηγουμένη.

Μια ομάδα εννέα ατόμων, ανάμεσά τους και στρατηγοί κι άλλη μια ομάδα -συνολικά 15 άτομα- πήγαν με αεροσκάφος από τη Σαουδική Αραβία στην Κωνσταντινούπολης. Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι Σαουδάραβες επιστράτευσαν κι έναν σωσία του αρθρογράφου της Washington Post για να βγει από το προξενείο φορώντας τα ρούχα του και να θολώσει τα νερά. Σημείωσε δε ότι το Ριάντ είχε αρχικά αρνηθεί την εξαφάνιση μέσα στους χώρους του προξενείου.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος η χώρα του δεν θα παραμείνει σιωπηλή για την δολοφονία και παραμένει τα πορίσματα των ερευνών. Τόνισε ότι Τουρκικές Αρχές ετοιμάζονται να λάβουν διπλωματική δράση για τον φόνο του Κασόγκι, ότι μίλησε με τον βασιλιά Σαλμάν και συμφώνησαν να συγκροτηθεί κοινή ομάδα διερεύνησης της υπόθεσης, που έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της.

Οι Σαουδάραβαες υποστήριξαν ότι ο Κασόγκι «σκοτώθηκε σ’ έναν καυγά», είπε ο Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι τρεις Σαουδάραβες αξιωματούχοι ερεύνησαν ένα δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη την παραμονή της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Εξαπέλυσε πυρά κατά ΜΜΕ που εκτόξευσαν συκοφαντίες κατά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα ενδώσει στις πιέσεις.

Το προξενείο βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος και η Σύμβαση της Γενεύης δεν μπορεί να τους παράσχσει ασπίδα διπλωματικής ασυλίας, είπε διαμηνύοντας ότι ο φόνος του Κασόγκι είναι διεθνές ζήτημα και η Τουρκία δεν θα το αφήσει έτσι.

Όπως είπε τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Κασόγκι ήταν το θύμα ενός «αποτρόπαιου φόνου» που δεν πρέπει να συγκαλυφθεί. Τόνισε ότι είναι σημαντικό που το Ριάντ παραδέχθηκε ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε, ενώ ζήτησε να συρθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι.

«Για ποιον λόγο βρέθηκε η 15μελής ομάδας των Σαουδαράβων στην Τουρκία; Με τις εντολές ποιου; Γιατί το προξενείο δεν άνοιξε αμέσως στην έρευνα;. Γιατί έγιναν τόσες διαφορετικές δηλώσεις από τους Σαουδάραβες; Ποιος είναι ο τοπικός συνεργάτης που πέταξε το πτώμα του Κασόγκι; Οι Σαουδάραβες πρέπει να απαντήσουν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε .

Η δολοφονία του Κασόγκι είναι ειδεχθής, μία αποτρόπαια πράξη που δεν πρέπει να καλυφθεί. Ο θάνατος του Κασόγκι αποτελεί διεθνή υπόθεση, μία υπόθεση που η Τουρκία θα κυνηγήσει, είπε. Οσοι έχουν εμπλακεί πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Όπως είπε τα 18 άτομα που συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία είναι αυτά που εντόπισαν και οι Τουρκικές Αρχές, αλλά η Άγκυρα θα συνεχίσει ούτως ή άλλως την έρευνα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποδείξεις ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος. «Δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. Αλλά πρέπει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία», είπε χωρίς να αναφερθεί στην αθωότητα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ή ότι εμπιστεύεται τις έρευνες του Ριάντ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε άγρια. Κάλεσε δε τον βασιλιά Σαλμάν να επιτρέψει να δικαστούν στην Κωνσταντινούπολη οι 18 ύποπτοι που έχουν συλληφθεί.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top