Ελλάδα

Η γελοιογραφία που σπάει «κόκκαλα»: Τί έκανες στον πόλεμο Γαβρόγλου

Ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό ο κορυφαίος σκιτσογράφος και πολιτικός γελοιογράφος, Ανδρέας Πετρουλάκης, με ένα σκίτσο στην Κ, που αποτυπώνει και συγχρόνως ξεγυμνώνει την ταυτότητα της εποχής μας επ’ευκαιρία της επετείου του ΟΧΙ.

Μέσα στο χαράκωμα, στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου, ένα τμήμα του ελληνικού στρατού ετοιμάζεται να επιτεθεί στον Ιταλό εισβολέα. Ανάμεσα στους φαντάρους διακρίνεται μια φιγούρα, που μοιάζει έντονα με τον σημερινό υπουργό παιδείας.

«Πρέπει πρώτα να δούμε τί κάνει αυτά τα παιδιά να βγάζουν τέτοια επιθετικότητα», λέει ο υπουργός αναφερόμενος στον εχθρό, ενώ οι στρατιώτες βρίσκονται στο μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου – για να πάρει την αποστομωτική απάντηση: «Άσε μας ρε Γαβρόγλου».

Μέσα στην πρόσφατη δυστοκία του τόπου έχουμε λαμπρούς σκιτσογράφους που συχνά αποτυπώνουν επιγραμματικά και ξεκαρδιστικά τα τεκταινόμενα. Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ γελοιογραφία.

Το μέταλλο της γενιάς του ’40 έρχεται και αντιπαρατίθεται με την μεταμοντέρνα πολτοποίηση, όπου ακόμα και το δικαίωμα στην άμυνα και την υπεράσπιση των πιο θεμελιωδών αξιών των κοινωνιών και των εθνών, πλέον αμφισβητείται και βάλλεται.

Ο Ανδρέας Πετρουλάκης μας θυμίζει πόσο γελοίο, αλλά και επικίνδυνο, είναι, να παίζουμε με τα θεμελιακά αυτονόητα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top