Οικονομία

Η Moody’s υποβάθμισε την ιταλική οικονομία

Η ιταλική οικονομία υποβαθμίστηκε και τώρα βρίσκεται μόνον μια βαθμίδα πάνω από το επίπεδο «σκουπίδια» στο BAA3, ωστόσο η Ρώμη δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θέλει να κάνει.

Ο Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε το πρωί ότι ο προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει και ότι «ο καιρός θα δείξει ότι οι οίκοι αξιολόγησης έκαναν λάθος όπως και στο παρελθόν».

Παράλληλα, από τα Πέντε Αστέρια, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, προσερχόμενος το μεσημέρι στο υπουργικό συμβούλιο πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί να οπισθοχωρήσει σε ό,τι αφορά το έλλειμμα στο 2,4%» και συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης πως «αν το πράξει δεν θα μπορέσει να δώσει το εισόδημα του πολίτη, να μειώσει την συντάξιμη ηλικία και να αποζημιώσει όσους έχασαν χρήματα από την πτώχευση των τραπεζών».

Το πόσο ρευστή όμως είναι η κατάσταση προκύπτει και από το ότι νωρίτερα, είχε διαρρεύσει από πηγές της κυβέρνησης Κόντε, ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να μειωθεί ενδεχομένως μέχρι περίπου 2% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Πάολο Σαβόνα έχει δηλώσει  ότι «αν τα επιτόκια αυξηθούν ο προϋπολογισμός μπορεί να αλλάξει». Σήμερα πάντως πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πτώχευσης διότι το ιταλικό δημόσιο χρέος υπερκαλύπτεται από τις αποταμιεύσεις των πολιτών».

Η Ιταλία όμως δεν είναι σε θέση να αντέξει συνεχείς πιέσεις των αγορών. Την στιγμή μάλιστα κατά την οποία  πολλοί επενδυτές άρχισαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και εάν το σπρεντ συνεχίσει να ανεβαίνει, «η φυγή των κεφαλαίων» πρόκειται σαφώς να αυξηθεί.

Μέχρι τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει μια οριστική απάντηση από την Ρώμη, σχετικά με το αν εννοεί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες της για το επόμενο έτος. Μια απάντηση η οποία μπορεί  να σταλεί ήδη αύριο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αρνητική αντίδραση των αγορών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top