Ελλάδα

Κατασχέθηκαν 500 τόνοι παράνομα φάρμακα που πωλούνταν στο διαδίκτυο

Το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε προ μηνών στην Ελλάδα  για τη διακίνηση αντικαρκινικών φαρμάκων, ήταν η κορυφή του παγόβουνου ενός γιγαντιαίου προβλήματος.

Τα στόματα άνοιξαν και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι. Η σπείρα που δρούσε στη χώρα μας ήταν μονο ένα από τα πλοκάμια του διεθνούς κυκλώματος.

Η μεγάλη επιτυχία της Ιντερπόλ οφείλεται στην παρακολούθηση και στις πληροφορίες  σε μια επιχείρηση  που στήθηκε σε 116 χώρες του κόσμου υπό το συντονισμό της με τη συμμετοχή της ελληνικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στόχος ήταν ο εντοπισμός όλων των παραφυάδων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση και εμπορία φαρμάκων, καθώς και ιατρικών μηχανημάτων, μέσω διαδικτύου.

Διερευνήθηκαν 16.218 παράνομοι ιστότοποι-ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι, από τους οποίους απενεργοποιήθηκαν συνολικά 3.671.  (2.688 ιστοσελίδες και 983 λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελίες και διαφημίσεις)

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από  τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν 84 ιστοσελίδες, απενεργοποιήθηκαν οι 16, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές έξι ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων.

Πρόκειται για την 11η κατά σειρά διεθνή επιχείρηση, με την ονομασία «Pangea XI», η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018 και συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές, Τελωνεία και Κανονιστικά τμήματα υγείας, των 116 χωρών που έλαβαν μέρος.

Συνελήφθησαν συνολικά 859 άτομα, ελέγχθηκαν περίπου 1.000.000 αποστολές δεμάτων και κατασχέθηκαν περίπου 500 τόνοι με περισσότερα από 10 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. περίπου.

Μεταξύ των ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής κ.α., τα οποία αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Επίσης κατασχέθηκαν πάνω από 11.000 οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακοί επαφής, χειρουργικό εξοπλισμό κ.α.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top