Οικονομία

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στην Κομισιόν: Χωρίς περικοπή συντάξεων «αν το θέλετε…»

Για πρώτη φορά στην «μεταμνημονιακή» εποχή ένα προσχέδιο προϋπολογισμού θα έχει δύο επιλογές, μία με μείωση των συντάξεων και μία άλλης χωρίς εφαρμογή του επώδυνου μέτρου και θα πάει προς εξέταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Στο κείμενο η κυβέρνηση θα εκφράσει την πρόθεσή της να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων, ύστερα όμως από συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το προσχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες «θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή» την 1η Οκτωβρίου και «θα περιλαμβάνει με πιο σαφή τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019».

Η ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι μπορεί να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια τώρα, καθώς έχει εισπράξει θετικό κλίμα από τους Ευρωπαίους και έχει πλέον περάσει το ορόσημο των (χθεσινών) εκλογών στη Βαυαρία.

Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλεπόταν:

– Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,56% του ΑΕΠ, ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων και με την εφαρμογή ορισμένων αντίμετρων. Ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος (δηλαδή, η υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) ανέρχεται στα 122 εκατ. ευρώ.

Προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε εκ νέου ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα ακόλουθα αντίμετρα: πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ενοικίου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς.

– Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,14% του ΑΕΠ με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και την υλοποίηση όλων των ψηφισμένων αντίμετρων. Ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος εκτινάσσεται στην περίπτωση αυτή στα 1,223 δισ. ευρώ.

Το ύψος της υπεραπόδοσης, σε περίπτωση που μειωθούν οι συντάξεις, υπολογιζόταν από τους τεχνοκράτες της Κομισιόν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά εκτιμήσεων ξεκίνησε από τα 600 εκατ. ευρώ περίπου και περιορίστηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν μηδενίστηκε. Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχίσουν την επεξεργασία των στοιχείων και αναμένεται να ανακοινώσουν την αξιολόγησή τους επί όλων των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών λίγο μετά τα μέσα Νοεμβρίου.

Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή, με στόχο να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και διορθώσεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή και να αποφευχθεί ο παραμικρός κίνδυνος απόρριψης των ελληνικών προβλέψεων κατά τους ελέγχους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top