Διεθνή

Κόλαση στα Σκόπια: Στήνει εδώλιο για τον Ιβάνοφ ο Ζάεφ για τις Πρέσπες

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ αναμένεται να προκαλέσει η εισαγγελική έρευνα στον Γκιόργκι Ιβάνοφ για τη μη υπογραφή των διαταγμάτων για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας.

Αναλυτές βλέπουν στην κίνηση αυτή του Ζάεφ, ως μία ακόμα προσπάθεια πίεσης προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την δημόσια δήλωσή του ότι δεν συναινεί με τις συνταγματικές τροποποιήσεις που ψήφισε το Κοινοβούλιο.

Ετσι, ο πρόεδρος της χώρας, μπαίνει στο στόχαστρο του δημόσιου κατήγορου της ΠΓΔΜ καθώς, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του δημόσιου κατήγορου, σε βάρος του Ιβάνοφ ξεκίνησε προανακριτική διαδικασία για τις εν λόγω ενέργειες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι η διαδικασία ξεκίνησε μετά από δύο «ανώνυμες αναφορές».

Το γραφείο ζήτησε λεπτομέρειες από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ διατύπωσε το ερώτημα για ποιους λόγους δεν ενέκρινε τις δύο κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

«Ζητήσαμε πληροφορίες από το Κοινοβούλιο και το γραφείο του Προέδρου όσον αφορά τις ημερομηνίες υιοθέτησης των αποφάσεων και τους λόγους που δεν υπεγράφησαν» αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο Ιβάνοφ ανέπεμψε τη συμφωνία των Πρεσπών παρότι αυτή είχε ψηφιστεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ δύο φορές. Επίσης, δεν είχε υπογράψει και το διάταγμα για την αλβανική γλώσσα με αποτέλεσμα και οι δύο κυβερνητικές πρωτοβουλίες να μην δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ, παρότι έχουν υπερψηφιστεί από τους βουλευτές στη γείτονα.

Πηγές από τα Σκόπια σημειώνουν ότι η δικαστική έρευνα κατά του Ιβάνοφ, είναι μια περίπλοκη και μεγάλη διαδικασία, αφού αυτή πρέπει να γίνει στο Κοινοβούλιο και ο Ζάεφ θα πρέπει να έχει, πάλι, την πλειοψηφία των δύο τρίτων, του αριθμού των βουλευτών που ψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top