Διεθνή

Λονδίνο, Χιούστον και Σαγκάη μπορεί να έχουν τη μοίρα της χαμένης Ατλαντίδας

Εκθεση που δημοσίευσε η βρετανική ΜΚΟ Christian Aid, προειδοποιεί πως κάποιες μητροπόλεις θα αντιμετωπίσουν σφοδρές πλημμύρες στο μέλλον, καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από τις σημερινές κλιματικές αλλαγές θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και την αστική ανάπτυξη.

Παρά τη συνάντηση πολλών κρατών την προηγούμενη εβδομάδα στη Νότια Κορέα για να συζητήσουν τρόπους για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό, η Christian Aid, μια ΜΚΟ με έδρα το Λονδίνο, προειδοποιεί ότι ορισμένες πόλεις θα μπορούσαν να καταστούν ιδιαιτέρως ευάλωτες στις μελλοντικές καταιγίδες και πλημμύρες, αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του οργανισμού.

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 εκατοστά εάν η θερμοκρασία του πλανήτη δεν πέσει κατά 1,5 βαθμό Κελσίου και δεδομένου ότι ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 59% μέχρι το 2030, οι κάτοικοι των πόλεων θα είναι όλο και πιο εκτεθειμένοι μπροστά σε αυτές τις φυσικές καταστροφές, εξηγεί η ΜΚΟ.

«Ορισμένες πόλεις κινδυνεύουν να βυθιστούν κάτω από τα κύματα, καθώς η αλλαγή του κλίματος αυξάνει τα επίπεδα της θάλασσας. Αρχίζουμε να βλέπουμε τι συμβαίνει όταν η κλιματική αλλαγή δρα ως ένας πολλαπλασιαστής κινδύνων, λαμβάνοντας υπόψιν τις κακές αποφάσεις στην αστική ανάπτυξη », αναφέρει ο δρ. Κατ Κράμερ, κύριος συντάκτης της έκθεσης.

Και υπογραμμίζει: «Είμαστε ήδη περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω σε κατάσταση υπερθέρμανσης και είμαστε σε θέση να φανταστούμε τι θα συμβεί αν υπερβούμε τον 1,5 βαθμό. Είναι ανησυχητικό αν σκεφτούμε ότι ο κόσμος οδεύει προς την κατεύθυνση της αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις παράκτιες πόλεις. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τα συμπεράσματα της σημερινής συνάντησης και να συμφωνήσουν να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας των Παρισίων ».

Οι πόλεις που παρουσιάζονται στην έκθεση ως οι «Πόλεις που βυθίζονται», είναι η ινδονησιακή πρωτεύουσα Τζακάρτα, η αμερικανική πόλη Χιούστον, η βρετανική μητρόπολη του Λονδίνου, το διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο της Σαγκάης, η μεγαλύτερη πόλη στη Νιγηρία, το Λάγος, η πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές Ντάκα και η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top