Οικονομία

Νέος γύρος πιέσεων στο Χρηματιστήριο: Κοκκίνισε ξανά το ταμπλό

Ισχυρές πιέσεις που επικεντρώνεται στις τράπεζες δέχεται ξανά το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την χθεσινή ανάσα που πήρε από το μίνι κράχ της Τετάρτης.

Ο γενικός δείκτης αν και ξεκίνησε ανοδικά εδώ και αρκετή ώρα βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος με τις πιέσεις να επικεντρώνεται κυρίως στις τράπεζες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 2.48μμ καταγράφει απώλειες 1,97% στις 663,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος φτάνει τα 42,04 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,25% στις 401,63 μονάδες, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά και τις 394,90 μονάδες.

Στη συνήθη «απαγορευτικά» επίπεδα τα δεκαετή κρατικά ομόλογα, με απόδοση 4,53%, και άνοδο 0,82%.

Σύμφωνα με διαρροές από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση διερευνά, κατόπιν πρότασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Protection Scheme (APS). Αυτό, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, θα αποτελεί μόνον ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

ESM: Καμία παρέμβαση στις τράπεζες

Στο μεταξύ, «εσφαλμένα» χαρακτηρίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, για ενδεχομένη παρέμβαση στις τράπεζες.

Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε σχετικά πως «ο ESM παρακολουθεί από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα ως μέρος των υποχρεώσεών του ως μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας».

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως «οι αναφορές του Τύπου σχετικά με τη συμμετοχή του ESM σε προπαρασκευαστικές εργασίες για πιθανό σχέδιο επέμβασης υπέρ των ελληνικών τραπεζών είναι εσφαλμένες».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top