Οικονομία

Παρέμβαση Στουρνάρα: Εξωγενείς παράγοντες ευθύνονται για το Χρηματιστήριο

Σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες που δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών αποδίδει τις χρηματιστηριακές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε δήλωσή του με αφορμή τη νέα μείωση του ELA για τις τράπεζες ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες. Αναλυτικά τονίζει:

«Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες.»

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5,0 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,2 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Θετικός απόηχος στο Χρηματιστήριο

Στον απόηχο της σημερινής πρώτης παρέμβασης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας μετά το sell off των τραπεζικών μετοχών τις προηγούμενες ημέρες, ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει ανοδική πορεία.

Tα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφει η Τράπεζα Πειραιώς 6,57%, ακολουθεί η Αlpha Bank άνοδο 5,12%, η Eurobank με κέρδη της τάξης του 4,90% και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με άνοδο 4,62%. Ο Γενικός Δείκτης αυτή την ώρα (12:30) ενισχύεται κατά 2,59% και διαμορφώνεται στις 642,24 μονάδες με όγκο συναλλαγών στα 10,8 εκατ. ευρώ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top