Πολιτική

Προσπαθεί να δικαιολογηθεί στους πιστωτές ο Τσακαλώτος – Τι είπε για τις συντάξεις

Δεν συνιστά ανάκληση μεταρρυθμίσεων η ακύρωση της μείωσης των συντάξεων που σχεδιάζει η Ελλάδα, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αυτό έχει σχέση με τη βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη δέσμευσή της στη συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

Η υλοποίηση των περιοριστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές θα οδηγούσε σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 5%, σημείωσε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος. «Ο δημοσιονομικός χώρος (σε σχέση με τον στόχο του 3,5%) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση στοχευμένων κοινωνικών προγραμμάτων και αναπτυξιακών μέτρων», συμπλήρωσε.

Ακόμη, χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για την επόμενη διετία τη μείωση του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων, ενώ σε ό,τι αφορά την έκδοση νέων κρατικών ομολόγων, απάντησε ότι έχουν διασφαλιστεί επαρκή κεφάλαια από την ΕΕ. «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε στην αγορά για 2 έως 2,5 χρόνια. Θα περιμένουμε να καταλαγιάσει η αναστάτωση στην αγορά που έχει προκληθεί από την Ιταλία και την Τουρκία», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν αφορά μόνο τον τουριστικό κλάδο, αλλά και μία ευρύτερη σειρά κλάδων, περιλαμβανομένου εκείνου της μεταποίησης. Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, πρόβλεψε, θα ανέλθει στο 2,1% το 2018 και το 2,5% το 2019, με «μεγαλύτερη την πιθανότητα υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top