Διεθνή

Προφητεία Σόιμπλε για πιθανή ανατροπή της Μέρκελ: «Ο καγκελάριος αλλάζει μόνο αν…»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να αποχωρήσει από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η Καγκελάριο είναι ακόμη αρκετά ισχυρή και χαρακτηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ ως την «πλέον επιτυχημένο αρχηγό κυβέρνησης στην Ευρώπη εδώ και πάνω από μια δεκαετία».

Ακόμη σημειώνει πως η απόφασή της να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος είναι «η σωστή απόφαση την σωστή στιγμή» και τόνισε πως διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η νομοθετική περίοδος θα ολοκληρωθεί κανονικά.

«Ένας Καγκελάριος που εξελέγη μια φορά μπορεί να ανατραπεί μόνο αν η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου εκλέξει ένα άλλο πρόσωπο ως Καγκελάριο. Αυτό δεν είναι πολύ ρεαλιστικό. Ενάντια στη θέληση της κυρίας Μέρκελ δεν υπάρχει σε αυτή τη Βουλή πλειοψηφία και για αυτό είναι στο χέρι της», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του για την τηλεόραση της Deutsche Welle η οποία θα μεταδοθεί αύριο, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυρία Μέρκελ μπορεί να ανατραπεί. «Η νομοθετική περίοδος έχει ακόμη τρία χρόνια. Το εάν θα είναι έτσι, θα το δούμε».

Όσο για το αν η κ. Μέρκελ έχει αποδυναμωθεί μετά τα άσχημα εκλογικά αποτελέσματα ανέφερε ότι “δεν είναι αδύναμη. Η κυρία Μέρκελ είναι ισχυρή και έλαβε με κυριαρχία μια απόφαση. Η κυρία Μέρκελ είναι ο πιο επιτυχημένος αρχηγός κυβέρνησης της Ευρώπης εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αυτό είναι μια τρομερή επιτυχία. Τόσο ισχυρή όσο ίσως στην εποχή της υψηλότερης ισχύος της δεν είναι σήμερα οπωσδήποτε. Αυτό είναι προφανές και στα εκλογικά αποτελέσματα. Αλλά σε σύγκριση με άλλους, γιατί αυτό πάντα εξαρτάται από το μέτρο σύγκρισης, είναι ακόμη αρκετά ισχυρή».

Τέλος όσον αφορά τα άσχημα εκλογικά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση αναγνωρίζει ότι ευθύνεται και η κυρία Μέρκελ καθώς «το δήλωσε άλλωστε η ίδια», επισημαίνει, αλλά κάνει λόγο και για τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορίας, οι οποίες, όπως λέει, θέτουν υπό πίεση τις δημοκρατίες δυτικού τύπου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top