Οικονομία

Πόρτα της Κομισιόν στον προϋπολογισμό της Ιταλίας – Έχει «Plan B» η Ρώμη

Όλα δείχνουν ότι οι διαβεβαιώσεις της ιταλικής κυβέρνησης ότι θα κάνει τα πάντα, για να συγκρατήσει το χρέος, δεν έπεισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, καλώντας τη Ρώμη να επανακαταθέσει βελτιωμένη πρόταση εντός τριών εβδομάδων, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο AGI.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, είχε δηλώσει ότι η Ρώμη γνωρίζει πολύ καλά πως η απόρριψη του προϋπολογισμού της ερχόταν κι έτσι δεν χρειαζόταν να περιμένει την επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει όλες τις πλευρές, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Τα περί ύπαρξης «Plan B» όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2019 απέρριψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg. «Δεν τίθεται θέμα Plan Β σχετικά με τον προϋπολογισμό» δήλωσε, εν αναμονή της απάντησης της Κομισιόν. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν είναι αποδεκτές παρεμβάσεις στη βάση του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, έχει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες διαβεβαιώσει ότι δεν θέλει τα πράγματα με την Ιταλία να οδηγηθούν στα άκρα και ότι θα επιδιώξει τη συνεννόηση.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στην  ιστορία, που η Κομισιόν απορρίπτει τον προϋπολογισμό μίας χώρας-μέλους της ΕΕ.

Σε αντίθεση, πάντως, με όσα υποστηρίζει η ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 και τη διαμάχη με τις Βρυξέλλες, υπάρχει Plan B, υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero»., Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό,μ εάν οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά στα σχέδιά της και το spread εκτοξευθεί.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα εναλλακτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό των μέτρων για τις συντάξεις και το βασικό εισόδημα, τα οποία θα μπορούσαν να αναβληθούν ή και να ακυρωθούν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Κομισιόν.

Τέλος, η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει και στην παρέμβαση της ΕΚΤ, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της La Stampa, η Ρώμη ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει ιταλικά assets, εάν χρειαστεί.

Αμέσως μετά τα ιταλικά δημοσιεύματα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν, μετά το άλμα που έκαναν στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης. Η διαφορά της απόδοσης (spread) του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού μειώθηκε κατά δέκα μονάδες βάσης από τα υψηλά επίπεδα της ημέρας στις 303,7 μονάδες βάσης και οι τιμές των ιταλικών ομολόγων (που κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις τους) αντέστρεψαν τις αρχικές απώλειες.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων υποχώρησαν έξι μονάδες βάσης στο 1,399%, έχοντας αυξηθεί προηγουμένως κατά δέκα μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,75%.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top