Διεθνή

Σε συναγερμό οι τουρκικές αεροπορικές βάσεις – Απειλεί η Αγκυρα: «Αν ενοχλήσετε τον Πορθητή θα χτυπήσουμε»

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε πως η γεώτρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» στο στόχο «Αλάνια 1», 100 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Αττάλειας, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Οπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, ο Πορθητής θα πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο, ενώ ο υπουργός ενημέρωσε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου.

“Tο Ναυτικό συνοδεύει τα πλοία γεώτρησης, αν γίνει κάποια παρενόχληση θα υπάρξει η απαραίτητη επέμβαση. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει οποιοδήποτε ρίσκο για την ασφάλεια αλλά αν υπάρξει παρενόχληση οι ναυτικές μας δυνάμεις θα κάνουν αυτό που πρέπει”, τόνισε ο υπουργός.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε χθες ότι ο Πορθητής ξεκίνησε από την Αττάλεια και έφτασε στο σημείο από το οποίο θα ξεκινήσει να επιχειρεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Φατίχ Ντονμέζ, η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει 5.000-6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.

Σε πλήρη ετοιμότητα η τούρκικη αεροπορία

Στο μεταξύ, «κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην Τουρκική Αεροπορία.

Η κατάσταση υψίστης ετοιμότητας σύμφωνα με το pronews.gr, αφορά όλες τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις νότια και νοτιοανατολικά της χώρας και ειδικά στο Ιντσιρλίκ λόγω της εγγύτητας με τα τεκταινόμενα στην Α.Μεσόγειο και την γεώτρηση του Πορθητή στον στόχο «Αλάνια 1», 62 μίλια νοτίως της Αττάλειας.

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως έχει δοθεί «κόκκινος συναγερμός» στην ΤΗΚ λόγω των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην Α.Μεσόγειο.

Ηδη στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις της χώρας επικρατεί αναβρασμός καθώς έχουν επιφορτιστεί με την προστασία τόσο του «Barbaros» όσο και του «Πορθητή».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top