Οικονομία

Στροφή στο ευρώ σκέφτεται να κάνει η Ρωσία

Τη χρήση του ευρώ στις ευρωπαϊκές συναλλαγές με τους εμπορικούς εταίρους εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών, Βλαντιμίρ Κόλιτσεφ.

«Εδώ μπορούμε να δούμε, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, τη βασική ευκαιρία που μπορεί να πραγματοποιηθεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα: τη μετάβαση σε συμφωνίες με εθνικά νομίσματα με τους ευρωπαίους εταίρους μας, περιλαμβανομένων συμφωνιών σε ευρώ και περιλαμβανομένων την παράδοση των ενεργειακών μας εμπορευμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόλιτσεφ.

Η Μόσχα ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει εντελώς τη χρήση του δολαρίου, ωστόσο ψάχνει τρόπους να μειώσει την εξάρτηση στο αμερικανικό νόμισμα προωθώντας το διμερές εμπόριο χρησιμοποιώντας και άλλα εθνικά νομίσματα.

Ο Κόμιτσεφ υπογράμμισε πως η μετάβαση σε πληρωμές με ευρώ θα ήταν απλή, διότι το ευρώ είναι ήδη ένα αποθεματικό νόμισμα και θα ήταν λογικό το αναμενόμενο ενδιαφέρον για την ιδέα αυτή από τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Ο υφυπουργός συμπλήρωσε πως οι εταιρείες, που αντιμετωπίζουν κυρώσεις, έχουν ήδη δυσκολίες στο να διευθετήσουν τις εμπορικές συμφωνίες τους με άλλα κράτη λόγω «ιδιαιτεροτήτων του ελέγχου των νομισμάτων» και πως η χρήση του ευρώ θα βοηθήσει στην άμβλυνση αυτού του προβλήματος.

Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν είχε τονίσει ότι η Ουάσινγκτον «κάνει ένα κολοσσιαίο στρατηγικό λάθος» με το να «υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο δολάριο».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top