Αθλητισμός

Συνέντευξη-«ποταμός» του Μελισσανίδη: Μίλησε για όλους και για όλα – Ατάκες που θα συζητηθούν…

Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε κέφια και είπε ατακες που θα συζητηθούν. Από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ μέχρι και τις ανανεώσεις συμβολαίων και από τις «συμμαχίες» στο ποδόσφαιρο μέχρι και τον Χριστοδουλόπουλο.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το μεγαλύτερο στοίχημα, η πιο μεγάλη υπόθεση για την ΑΕΚ, είναι προφανώς η κατασκευή του νέου της γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Άλλωστε στο εργοτάξιο, ο Μελισσανίδης είναι πλέον τακτικός επισκέπτης για να επιθεωρεί την πορεία των έργων. Ένα ακόμα δείγμα, του πόσο σημαντική είναι αυτή η υπόθεση. Πόσο μεγάλο και προσωπικό του στοίχημα. Γι” αυτό και ο Μελισσανίδης ήταν ξεκάθαρος ως προς την χρηματοδότηση, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νέου γηπέδου.

«Θα μπούμε μέσα στο 2020. Πάμε καλά το χρονοδιάγραμμα. Περιμένουμε τώρα την υπογειοποίηση, αλλά εμείς προχωράμε κανονικά. Θα βάλω εγώ 15 με 20 εκατ. ευρώ. Πέντε εκατ. ευρώ θα δώσουν ο Παππάς, ο Πόλυς και κάποιοι φίλοι. Έχουμε και ακόμη 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής. Θα δούμε και το θέμα του ονόματος. Μιλάω για να το πάρει μεγάλη εταιρία για 10 χρόνια και να καλύψουμε από εκεί τα υπόλοιπα χρήματα που χρειάζονται. Αν δεν τα βρούμε και χρειαστεί δάνειο, να ξέρετε θα εγγυηθώ προσωπικά. Δεν θα χρωστά η ΑΕΚ σε κανέναν και τίποτα. Θα φτιάξει γήπεδο και στο τέλος δεν θα χρωστάει τίποτα. Δεν θα κάνουμε όπως άλλοι γήπεδα που ακόμη χρωστάνε, είχαν πουλήσει το μισό. Το γήπεδο της ΑΕΚ θα έχει και άλλες χρήσεις.

Το γήπεδο θα ανήκει στην Ερασιτεχνική. Είναι δεδομένο αυτό από την πρώτη στιγμή τα έχουμε πει και δεν αλλάζει. Όταν κι αν εγώ φύγω και να θέλω να… πάρω το γήπεδο να το πουλήσω, δεν μπορώ. Το γήπεδο θα μείνει για πάντα στην ΑΕΚ. Θα ανήκει στην Ερασιτεχνική και… απλά θα παίζει εκεί η ΠΑΕ για 49 χρόνια. Θα ανήκει στην ΑΕΚ και θα μείνει στην ΑΕΚ για πάντα. Η υπογειοποίηση και ο διαγωνισμός πιστεύω θα προχωρήσει μέσα στον επόμενο 1 με 1,5 μήνα. Εμείς προχωράμε τα έργα μας. Δεν μπορώ να ξέρω πότε θα μπούμε μέσα στο 2020. Μπορεί τον Γενάρη του ’20, μπορεί το καλοκαίρι. Όμως πάμε καλά. Μιλάω με κορυφαίες εταιρίες για την ονομασία. Μακάρι να βρεθεί κάτι. Αν όμως δεν βρεθεί πρέπει να υπάρχει ένα… μαξιλαράκι. Να είμαστε καλυμμένοι σε όλα. Και θα είμαστε. Το γήπεδο θα είναι τεράστιο έργο. Αυτός είναι ο στόχος μου. Γι” αυτό μπήκα ξανά στην ΑΕΚ. Θα φέρνει έσοδα κάθε χρόνο τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ. Δεν θα παίζεται μόνο ποδόσφαιρο εκεί. Τα δυο μουσεία της ΑΕΚ θα είναι κορυφαία. Θα πάθετε πλάκα. Και καθημερινά, εκτός από αγώνες, θα έχει χρήση το γήπεδο».

ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

«Είναι χρήματα που κέρδισε η ΑΕΚ και θα πάνε στην ΑΕΚ. Μπορεί και να τα χρησιμοποιήσουμε για μεταγραφές το επόμενο διάστημα ή για το γήπεδο. Θα δούμε ανάλογα και θα κινηθούμε. Αν με ρωτάτε πάντως εγώ θα τα έβαζα στο γήπεδο. Αλλά θα δούμε, θα τα εξετάσουμε όλα. Να τα πάρω εγώ και να βάλω τα λεφτά του Champions League στην τσέπη μου; Λέγεται τέτοιο πράγμα; Λοιπόν, για να τελειώνουμε: Ευτυχώς η ζωή μου τα έφερε έτσι και δεν έχω ανάγκη από χρήματα. Εχω αρκετά. Δεν μπήκα στην ΑΕΚ για να βγάλω κι άλλα. Ήδη έχω δώσει. Μόνο τα 15-20 εκατ. ευρώ για το γήπεδο τα λένε όλα και δεν είναι μόνο αυτά. Αλλά δεν θα κάνουμε επίδειξη πλούτου εδώ. Τα έχουμε ξαναπεί.

Αν δεν τα είχαμε φέτος τα λεφτά του Champions League τι θα γινόταν; Θα τινάζαμε την ομάδα στον αέρα; Δεν λειτουργούν έτσι τα μεγάλα κλαμπ. Ζεις από τα έσοδα σου. Έχουμε 23 εκατ. ευρώ έσοδα και 21 εκατ. ευρώ έξοδα, φέτος, δίχως να βάζω τα χρήματα από το Champions League μέσα. Αυτά τα χρήματα είναι στον κουμπαρά και θα δούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε. Στόχος μας είναι η ΑΕΚ να είναι ανεξάρτητη. Να μην έχει ανάγκη κανέναν. Εγώ κάποια στιγμή μπορεί να μην είμαι εδώ. Είμαι και 67 χρονών πλέον.

Όμως θα παραδώσουμε μία ΑΕΚ υγιέστατη, με έσοδα, γήπεδο και προπονητικό. Αν έρθει κάποιος πιο ισχυρός και ζητήσει την ΑΕΚ θα το αξιολογήσω και αν είναι για το καλό του κλαμπ ναι θα την δώσω. Οποίος πιστεύει ότι η ΑΕΚ έχει ιδιοκτήτη είναι… μακριά από την πραγματικότητα. Η ΑΕΚ δεν έχει επενδυτή. Η ΑΕΚ δεν έχει ένα πρόσωπο. Δεν θα στηρίζεται σε έναν, αλλά στα έσοδά της. Και αν την δώσω, λέμε αν, το γήπεδο δεν θα έχει σχέση. Είναι προσωπικό μου στοίχημα το γήπεδο».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ

Ο Μελισσανίδης ήταν απολύτως ξεκάθαρος ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΑΕΚ όχι μόνο στην περίπτωση του Σιμόες, αλλά σ” όλες τις ανανεώσεις συμβολαίων.

«Τον Σιμόες τον εκτιμώ. Είναι καλός παίκτης, είναι καλό παιδί αλλά δεν θα κάνουμε τρελά πράγματα για κανέναν. Θα καταθέσουμε την πρόταση μας, που θα είναι συγκεκριμένη. Θα την κάνουμε όποτε κρίνουμε εμείς και θα απαιτήσουμε άμεση απάντηση. Αν δεν την αποδεχθεί θα τον ευχαριστήσουμε και θα βρούμε άλλον. Αυτό ισχύει για όλους. Κανείς δεν παίζει με την ΑΕΚ, ούτε ο… Πάπας. Αν βρει σε άλλη ομάδα τα λεφτά που θέλει, ας πάει. Όποιος δεν θέλει, στο καλό, θα έρθουν άλλοι. Είμαστε πάντα έτοιμοι να βρούμε αυτούς που μας κάνουν.

Στον Μάνταλο έδωσα 600.000 ευρώ γιατί έφερε και πρόταση 8 εκατ. ευρώ και την απέρριψα. Και τώρα έχω πρόταση. Ο Μπακασέτας ακόμη δεν έχει φέρει τίποτα. Μέχρι να φέρει, αν φέρει, βλέπουμε. Θα του κάνουμε συγκεκριμένη πρόταση σε λογικά πλαίσια και στην πολιτική μας. Εγώ θέλω πρώτα να ανανεώσουν τα παιδιά, αλλά μέσα στο πλαίσιο που κινείται η ΑΕΚ. Δεν θα τινάξω την ομάδα στον αέρα. Ο Βράνιες έπαιρνε εδώ 200 και πήγε στο Βέλγιο με 1 εκατ. ευρώ. Να του δώσω εγώ 1 εκατ. ευρώ να τινάξω την ομάδα στον αέρα; Τι λέτε ρε; Τον Μάνταλο μπορεί και να τον γουστάρω, να του έχω αδυναμία. Δικαίωμά μου δεν είναι; Τον Μπακασέτα εγώ τον έφερα εδώ.

Και όλοι να φύγουν αν βρουν καλύτερα κάπου αλλού να πάνε τα παιδιά. Και τι έγινε; Θα φέρω άλλους Μάνταλους και άλλους Μπακασέτες. Δεν είναι κανείς πάνω από την ΑΕΚ. Αυτά τα “πρέπει” που λέτε να πάρει ο Μπακασέτας και ο κάθε Μπακασέτας όσα ο Μάνταλος και ο κάθε Μάνταλος δεν υπάρχουν. Όσα θέλω εγώ θα δώσω και δεν ρωτάω κανέναν. Τα λάθη που έγιναν παλιά δεν θα ξαναγίνουν. Να το ξέρετε. Η ΑΕΚ δεν θα τιναχτεί στον αέρα».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Την εκτίμηση του για τον Μαρίνο Ουζουνίδη και την δουλειά του, δεν την έκρυψε ο Μελισσανίδης. Ενώ αποκάλυψε και αυτό που έχει ζητήσει από τον Εβρίτη τεχνικό.

«Ο Μαρίνος είναι από τους καλύτερους προπονητές. Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε και τον πιστεύω πολύ. Ξέρετε όμως, πως όλα στο ποδόσφαιρο κρίνονται στην… νεκροψία. Με χαροποιεί που είναι και Έλληνας. Εκείνο που του έχω ζητήσει, είναι να μπορέσουμε να βγάλουμε έναν ακόμα Γαλανόπουλο. Αυτός είναι ο στόχος, να μπορούμε να βγάζουμε κάθε χρόνο έναν Γαλανόπουλο».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟ

Λακωνικός, ήταν ο Μελισσανίδης, όταν η κουβέντα πήγε στον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο: «Αν δεν δικαιωθούμε στο Διαιτητικό, τελείωσε η ιστορία. Θα κλείσει εκεί. Εμείς παίρνουμε κάποιους παίκτες μέτριους και έχουμε τον τρόπο να τους κάνουμε πολύ καλούς. Μετά τους παίρνουν κάποιες ομάδες και παίζουν όπως… βλέπετε. Να ρωτήσω κάτι; Θρησκευτικά ξέρετε; Ε, να ξέρετε πως ο Λάζαρος μια φορά… αναστήθηκε».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ

Ο Μελισσανίδης αποκάλυψε και το όνομα του ποδοσφαιριστή, που ήταν ο μοναδικός τον οποίο ήθελε πολύ να κρατήσει στην ΑΕΚ, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Και δεν ήταν άλλος από τον Γιάκομπ Γιόχανσον.

«Να ξέρετε απ” όλα αυτά τα χρόνια, τον μοναδικό που ήθελα πολύ να κρατήσω και έφυγε, ήταν τον Γιόχανσον. Ήταν ένας πραγματικός τζέντλεμαν, αλλά μας είχε ξεκαθαρίσει πως θέλει να παίξει σ” ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Εκεί δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Μια από τις πλέον… φουντωμένες κουβέντες στην ΑΕΚ, είναι αυτή που αφορά τις μεταγραφές. Ο Μελισσανίδης τοποθετήθηκε και επ” αυτών. Για όσα έγιναν το καλοκαίρι και όσα πρόκειται να γίνουν τον Γενάρη: «Ακούω συνέχεια ακόμα και τώρα για τις μεταγραφές που δεν έγιναν το καλοκαίρι. Για τον κεντρικό χαφ. Εχουμε κάνει λάθη. Δεν λέω ότι δεν εχουμε κάνει. Ναι, εντάξει ήταν μαλ… που δεν πήραμε χαφ το καλοκαίρι. Δεν βρήκαμε αυτό που θέλαμε και δεν πήραμε. Τέλος. Δεν θα πάρουμε παίκτες για να πάρουμε απλά και να λέμε ότι πήραμε. Και να σας πω και κάτι άλλο; Και τον Γενάρη αν δεν βρούμε αυτό που θέλουμε ούτε και τότε θα πάρουμε. Κάτι θα γίνει πιστεύω όμως. Δεν θα πάρουμε όμως απλά για να πούμε ό,τι πήραμε».

ΓΙΑ ΠΟΝΣΕ ΚΑΙ ΜΠΟΓΕ

Ο Μελισσανίδης έδωσε και ένα πρώτο στίγμα για τις προθέσεις της ΑΕΚ για τον Μπογέ και τον Πόνσε, που είναι δανεικοί : «Θα τα ζυγίσουμε όλα και θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα. Θα τα βάλουμε κάτω και θα δούμε…»

ΓΙΑ ΤΙΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ

Αναφορά, αλλά όχι εκτενή, έκανε ο Μελισσανίδης και στις περιβόητες «συμμαχίες» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έκανε αναφορά και στον Ιβάν Σαββίδη. Χωρίς πάντως διάθεση να… ανοίξει πολύ το θέμα.

«Εμείς δεν κάνουμε συμμαχίες. Κάναμε μία για να πέσει η εγκληματική οργάνωση του ποδοσφαίρου. Έπεσε και τελειώσαμε. Ο καθένας κοιτά την ομάδα του πια. Ο Ιβάν πάντως είναι καλός άνθρωπος. Για την νέα συμμαχία τι να πω… Τα βλέπετε. Είναι παρά φύση…»

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Πριν από μερικούς μήνες, ο Μελισσανίδης αγόρασε το προπονητικό κέντρο των Σπάτων. Και αναφέρθηκε και σ” αυτό το πρότζεκτ: «Η ΑΕΚ πλέον έχει το δικό της προπονητικό. Θα φτιάξουμε πολλά πράγματα στα Σπάτα. Πήραμε ακόμη 70 στρέμματα και τελειώνουν όλα τις επόμενες ημέρες για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Σύντομα θα κάνουμε ακόμη δύο γήπεδα. Θα κάνουμε και άλλους χώρους και ξενώνες. Ένα ξενοδοχείο, πέρα από τα γήπεδο. Στον έναν όροφο θα μένουν οι Ακαδημίες, στον άλλο η πρώτη ομάδα. Βοηθάει πολύ ο Γρηγόρης Σαράντης σε όλο αυτό. Και θέλω να το πω αυτό. Είναι μεγάλη η βοήθειά του. Αυτά θα μείνουν όλα και θα ανήκουν στην ΑΕΚ».

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΩΡΙΕΣ

Ο Μελισσανίδης δεν επιχείρησε ούτε να κρυφτεί, ούτε να στρογγυλέψει πράγματα στο ζήτημα των επεισοδίων και των τιμωριών: «Εχουμε αποτύχει με τους οργανωμένους οπαδούς. Τώρα δεχθήκαμε μια σκληρή τιμωρία με αυτά που κάνουν. Κάτι πρέπει να κάνουμε δραστικό. Δεν γίνεται να βγαίνουν σε κάθε ματς στο ημίχρονο και να κάνουν επεισόδια μόλις δουν ΜΑΤ και να πετούν μολότοφ. Τι είναι αυτά; Τώρα και με την Μπάγερν Μονάχου έγιναν μέσα στο γήπεδο κάποια πράγματα και δεν ξέρουμε αν θα μας ανοίξουν τις εξέδρες με τον Αγιαξ. Τι να πω πια… Κάτι δεν λειτουργεί καλά με τους οργανωμένους και γενικά με το οργανωμένο κομμάτι. Εκεί έχουμε κάνει λάθος και το παραδέχομαι».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΙΜΕΝΕΘ

Από την κουβέντα με τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ, δεν μπορούσε να λείψει και το όνομα του Μανόλο Χιμένεθ: «Ηθελε να γυρίσει στην Ισπανία. Επρεπε να γυρίσει και αυτό έγινε. Τι σημασία έχει πόσα ζητούσε; Δεν έφυγε για το οικονομικό όμως ο Χιμένεθ. Είναι ένας πολύ καλός προπονητής και ο Μαρίνος είναι το ίδιο. Ο καθένας έχει δώσει στην ΑΕΚ και μη με βάζετε να τους συγκρίνω. Και ο Χιμένεθ προσέφερε στην ΑΕΚ και ο Μαρίνος έχει δώσει ήδη κάποια πράγματα και ελπίζω να δώσει κι άλλα».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τις πολιτικές εξελίξεις κράτησε μακριά από την ΑΕΚ ο Μελισσανίδης: «Η ΑΕΚ δεν είναι με κανέναν. Η ΑΕΚ δεν ασχολείται με την πολιτική. Και η προηγούμενη Κυβέρνηση (ΝΔ) μας βοήθησε στο θέμα του γηπέδου και την ευχαριστήσαμε. Και η τωρινή (ΣΥΡΙΖΑ) μας στήριξε και την ευχαριστούμε και η επόμενη θα στηρίξει και η παραεπόμενη. Δεν έχει κανένα πρόβλημα η ΑΕΚ όποιος κι αν είναι Κυβέρνηση. Μακριά από εμάς αυτά».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top