Επιστήμες

Σύνδρομο Cotard : Όταν οι άνθρωποι νιώθουν σαν Walking Dead

Υπάρχουν ζωντανοί- νεκροί; Στην ψυχιατρική, ναι. Είναι οι άνθρωποι που έχουν την πεποίθηση πως έχουν πεθάνει και δηλώνουν απερίφραστα στους ψυχιάτρους πως περιφέρονται άσκοπα, ανάμεσα στους ζωντανούς.

Το σύνδρομο Cotard (που μερικές φορές αποκαλείται «σύνδρομο του ζωντανού πτώματος») δεν περιλαμβάνεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό εγχειρίδιο των Ψυχικών Ασθενειών (DSM-V) αλλά αναγνωρίζεται ως μια «ασθένεια της ανθρώπινης υγείας» στην Διεθνή Ταξινόμηση Ασθενειών του
ΠΟΥ. Σύμφωνα με την οργάνωση ψυχικής υγείας Mind, η ασθένεια αυτή συνδέεται με την ψύχωση, την κλινική κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια.
Κάνει έναν άνθρωπο να πιστεύει με απόλυτη βεβαιότητα ότι είναι νεκρός, ότι αποσυντίθεται και ότι λείπουν καίρια όργανα από το σώμα του.

Σε έναν μηχανικό από το Εσεξ ένα χτύπημα στο κεφάλι ήταν αρκετό για να τον κάνει να πιστεύει πως έχει πεθάνει και πλέον βρίσκεται επί της Γης ως… ζόμπι ή φάντασμα! Ωστόσο η επιστήμη αποφαίνεται πως πρόκειται για μετατραυματικό σύνδρομο,  Cotard.

Ο 35χρονος μηχανικός Γουόρεν Μακ Κίνλεϊ από το Μπρέιντρι του Εσεξ στη Βρετανία είχε ένα σοβαρό ατύχημα με μοτοσικλέτα. Εκτός από τα σπασίματα στην πλάτη και τη λεκάνη του, το χτύπημα στο κεφάλι του τού δημιούργησε την πεποίθηση πως ήταν νεκρός. Ωστόσο, δεν πίστευε πως είχε πάει στον ουρανό, αλλά περιπλανιόταν στη Γη ως… ζόμπι. Χρειάστηκε να περάσουν 18 μήνες για να διαγνωστεί και να βεβαιωθεί ότι δεν είχε τρελαθεί, αλλά ήταν στο έλεος μιας αυταπάτης.

Το σύνδρομο Κοτάρντ είναι το αποτέλεσμα δυσλειτουργίας δύο περιοχών του εγκεφάλου που επεξεργάζονται την αίσθηση της πραγματικότητας: της ατρακτοειδούς έλικας, η οποία αναγνωρίζει πρόσωπα, και της αμυγδαλής, η οποία ρυθμίζει τα συναισθήματα. Οι ασθενείς στην προκειμένη περίπτωση πραγματικά πιστεύουν πως έχουν αποβιώσει ή πως δεν έχουν πλέον τμήματα του σώματός τους.

Οσο τα για αίτια που προκαλούν την ασθένεια, αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα, αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Μια θεωρία αποδίδει την εμφάνιση των ψευδαισθήσεων στην αίσθηση σύγχυσης και άγχους που μπορεί να βιώνει ένα άτομο και η οποία το κάνει να συνδυάζει νοσηρές σκέψεις και αντιλήψεις με την αίσθηση ότι δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του.

O Γάλλος νευρολόγος Jules Cotard είχε καταγράψει το πρώτο γνωστό κρούσμα της ασθένειας το 1800. Σύμφωνα με τις περιγραφές του, η ασθενής Mademoiselle X ήταν πεπεισμένη ότι «δεν είχε ούτε εγκέφαλο, ούτε νεύρα, ούτε καρδιά ούτε στομάχι». Πίστευε ότι το σώμα της ήταν νεκρό, σε αποσύνθεση και ότι του είχαν απομείνει μόνο το δέρμα και τα οστά.

Η Esmé Weijun Wang, μια γυναίκα που εμφάνισε το σύνδρομο για δύο μήνες, είχε πει παλαιότερα στην Washington Post ότι η ψευδαίσθηση της ανυπαρξίας της, εμφανίστηκε μετά από μερικές εβδομάδες κατά τις οποίες ένιωθε «εκτός πραγματικότητας». Ξαφνικά ξύπνησε ένα πρωί και είπε στον άνδρα της ότι είχε πεθάνει έναν μήνα πριν, όταν λιποθύμισε σε ένα αεροπλάνο.

«Ήμουν πεπεισμένη ότι είχα πεθάνει σε εκείνη την πτήση, ότι βρισκόμουν στη μετά θάνατον ζωή και ότι απλά άργησα να το συνειδητοποιήσω», εξηγεί η γυναίκα.

To 2013, ένα Βρετανός είχε δώσει συνέντευξη σχετικά με την εμπειρία του με το σύνδρομο στο New Scientist. Είχε διαγνωστεί με την συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια επειδή πίστευε ότι ο εγκέφαλός του ήταν νεκρός. Πίστευε ότι τον είχε σκοτώσει μετά από μία απόπειρα αυτοκτονίας, η οποία ήταν
αποτέλεσμα παρατεταμένης κατάθλιψης. Όπως είπε στο περιοδικό, την περίοδο που υπέφερε από το σύνδρομο περνούσε όλο του τον χρόνο στα νεκροταφεία, αφού θεωρούσε ότι άνηκε εκεί. «Δεν ήθελα ούτε να φάω, ούτε να μιλήσω, ούτε να κάνω οτιδήποτε άλλο», λέει χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση του ασθενούς βελτιώθηκε σταδιακά με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top