Διεθνή

Τι γνωρίζει η Νότια Κορέα: Η Βόρεια Κορέα έχει 60 πυρηνικές βόμβες!

Έως και 60 πυρηνικές βόμβες διαθέτει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, υποστηρίζει η Σεούλ.

Επικαλούμενος πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Επανένωσης, Τσο Μιουνγκ Γκιον είπε μιλώντας στη Βουλή ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Πιονγκγιάνγκ περιλαμβάνει, όπως εκτιμάται, από 20 έως 60 βόμβες. Τόνισε όμως ότι η Σεούλ δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον βόρειο γείτονά της ως πυρηνική δύναμη και θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες να μπει ένα τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Σύμφωνα με εκθέσεις της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας η Πιονγκγιάνγκ πιστεύεται ότι έχει παραγάγει 50 κιλά πλουτωνίου για την κατασκευή τουλάχιστον οκτώ πυρηνικών βομβών.

Με τις συνομιλίες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση να μην προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό το κομμουνιστικό καθεστώς προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό ατού τη διακήρυξη για το τέλος του πολέμου της Κορέας, αλλά ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε άρση κυρώσεων για να δοθεί νέο έναυσμα.

Τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου παραμένουν από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς δεν υπεγράφη ειρηνευτική συμφωνία αλλά εκεχειρία το 1953.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο αναμένεται να μεταβεί σύντομα ξανά στη Βόρεια Κορέα σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για μια δεύτερη συνάντηση κορυφής Τραμπ-Κιμ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top