Οικονομία

Τσακαλώτος: Τι κρύβεται πίσω από την πτώση των τραπεζικών μετοχών

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα αποδίδοντας την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε υπεραντίδραση των αγορών.

Δεν υπάρχει ζήτημα, «όπως κάθε φορά έτσι και τώρα ένα δημοσίευμα του Bloomberg προκάλεσε την υπερβολική αντίδραση των αγορών», έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών..

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των συντάξεων ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε πως η απάντηση της Κομισιόν για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος φέρεται να είπε ότι όπως όλα τα κράτη-μέλη έτσι και η Ελλάδα θα καταθέσει έως τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ακόμη κι αν δεν πειραχτούν οι συντάξεις, όχι απλά πιάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά θα υπάρχει υπεραπόδοση.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα είναι να μην υπάρξουν μειώσεις. «Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν μειώσεις» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανώτερη κυβερνητική πηγή διέρρευσε ότι η Αθήνα δεν θα περιλάβει την περικοπή των συντάξεων ούτε τα αντίμετρα στο προσχέδιο που θα κατατεθεί στην Κομισιόν. Την Δευτέρα όμως, στο κείμενο που κατατέθηκε στην Βουλή, το ΥΠΟΙΚ ενέταξε δημοσιονομικές εκτιμήσεις τόσο για το σενάριο περικοπής των συντάξεών όσο και για το σενάριο διατήρησής τους.

Οι βουλευτές έθεσαν στη συνεδρίαση και το θέμα του επιδόματος θέρμανσης με τον υπουργό Οικονομικών να απαντά πως θα ενταχθεί στο κοινωνικό μέρισμα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top