Διεθνή

Υεμένη: Νέο επίκεντρο της επιδημίας χολέρας » χτυπάει » χιλιάδες παιδιά

Τα ύποπτα κρούσματα χολέρας στα κέντρα νοσηλείας που υποστηρίζει η Save the Children έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί αφότου κλιμακώθηκαν οι μάχες στην επαρχία Χοντάιντα της δυτικής Υεμένης. Η επαρχία, έχει μετατραπεί στο «επίκεντρο» της επιδημίας στην Υεμένη, τονίζει η ΜΚΟ.

Περίπου το 30% των ύποπτων κρουσμάτων έχουν χτυπήσει  παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, όπως διευκρινίζει η οργάνωση, που εκφράζει έντονη ανησυχία για την τύχη τους. Πρόκειται για 100.000 παιδιά, που υφίσταται ακραίο οξύ υποσιτισμό και διατρέχουν ακόμη πιο μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούν και να πεθάνουν από ασθένειες που προκαλούν διάρροια, όπως η χολέρα.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην επαρχία Χοντάιντα συνάδει με τη γενική τάση σε όλη τη χώρα, προσθέτει η ΜΚΟ, η οποία επισημαίνει ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 23.000 ύποπτα κρούσματα από τις αρχές του 2018.

Την 1η Οκτωβρίου, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι 2.451 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία χολέρας και ότι καταγράφηκαν 1,2 εκατ. ύποπτα κρούσματα από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στα τέλη Αυγούστου, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι απειλεί την Υεμένη ένα τρίτο κύμα της επιδημίας, έπειτα από εκείνα του 2016 και του 2017.

Εν μέσω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών, ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι και δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση,  η  οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» ανησυχεί επίσης για τις καταστροφές στις αποχετευτικές υποδομές και στις υποδομές ύδρευσης και τις συνέπειες που θα έχουν για τον πληθυσμό. Οι τρεις  στους τέσσερις Υεμενίτες, χρειάζονται κάποιου είδους ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ολόκληρες περιοχές απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top