Ελλάδα

«Φάμπρικα αποφυλακίσεων»: 1500 ευρώ η ταρίφα

Νέες υποθέσεις χορήγησης πλαστών ιατρικών βεβαιώσεων σε κρατούμενους, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», διακινητές ναρκωτικών εξασφάλισαν ιατρικά πιστοποιητικά με τα οποία εμφανίζονταν ως τοξικομανείς, κάνοντας έτσι χρήση των ευεργετικών διατάξεων του Νόμου.

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών για τη δράση σπείρας που διακινούσε χασίς και συνθετικά ναρκωτικά σε κλαμπ της πρωτεύουσας αποκάλυψε την εμπλοκή δικηγόρων, ψυχιάτρων και δικαστικών πραγματογνωμόνων σε παράνομες αποφυλακίσεις κρατουμένων μέσω πλαστών βεβαιώσεων τοξικομανίας. Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Μάιο και απέκτησε νέο ενδιαφέρον μετά την «υπόθεση Φλώρου» και την πρόσφατη δημοσιοποίηση στοιχείων που αποκαλύπτουν αύξηση, την τελευταία τριετία, των αποφυλακίσεων κρατουμένων για λόγους υγείας.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Απρίλιο και οδήγησε στον σχηματισμό δικογραφίας εις βάρος αρχικά 17 κατηγορουμένων. Πρόκειται για Ελληνες και Αλβανούς «dealers» που εισήγαγαν από την Ολλανδία συνθετικά ναρκωτικά και από την Αλβανία χασίς, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν στην Αττική. Στα σπίτια τους βρέθηκαν ειδικές κρύπτες για την αποθήκευση ναρκωτικών και μίνι εργαστήρια για την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και την επεξεργασία της κεταμίνης, την οποία εισήγαγαν σε υγρή μορφή και μετέτρεπαν σε σκόνη.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων και κατέγραψαν τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες. Ετσι, αποκαλύφθηκαν και επαφές τους με δύο ψυχιάτρους – πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου και μία δικηγόρο με αντικείμενο την έκδοση πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων τοξικομανίας. Στις επίσημες αναφορές τους οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι μέσω των πλαστών πιστοποιητικών τοξικομανίας, οι φερόμενοι ως διακινητές ναρκωτικών είτε πετύχαιναν την αποφυλάκισή τους είτε προσδοκούσαν σε μικρότερες ποινές, όταν η υπόθεσή τους θα έφτανε στο ακροατήριο.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα συνομιλίας μεταξύ δύο κατηγορουμένων, που είχαν μόλις αποκτήσει πλαστή γνωμάτευση με τη συνδρομή του ενός από τους ψυχιάτρους: «Τα έχει γράψει καλά, ότι δεν μπορείς να τα αποβάλεις με δικές σου δυνάμεις αλλά χρειάζεσαι ένταξη σε πρόγραμμα». Η ταρίφα για την έκδοση μιας πλαστής ιατρικής γνωμάτευσης ανέρχονταν σε 1.500 ευρώ και τα χρήματα της αμοιβής δίνονταν στους γιατρούς χέρι με χέρι και ποτέ μέσω τραπεζικών λογαριασμών. «Στην τράπεζα δεν βάζεις τίποτα σ’ αυτούς, τα δίνεις στο χέρι» ακούγεται να λέει μέσω τηλεφώνου μία εκ των κατηγορουμένων σε συνομιλητή της. Στον φάκελο της δικογραφίας υπάρχουν φωτογραφίες από τη φυσική παρακολούθηση των υπόπτων, τη στιγμή που επισκέπτονται τα ιατρεία των κατηγορούμενων ψυχιάτρων.

Προέκυψε επιπλέον ότι ορισμένοι από τους εμπλεκομένους κατέβαλλαν χρήματα ώστε να εξασφαλίζουν τη μεταγωγή ή την επί μακρόν παραμονή τους στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες συγκριτικά με τις υπόλοιπες πτέρυγες της φυλακής. Η μητέρα ενός από τους κατηγορουμένους για διακίνηση ναρκωτικών ακούγεται να λέει σε τηλεφωνικές της επικοινωνίες: «Κάθε μήνα δίνω 500 ευρώ, τα πάω σε αυτόν (σ.σ. αναφέρεται σε διωκόμενο ψυχίατρο – πραγματογνώμονα) και τα δίνει στον αρχιφύλακα. Το έχω κανονίσει το ενοίκιό σου, μην ανησυχείς».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top