Επιστήμες

Ψυχολογία: Οι παχυσαρκία επηρεάζει την ευτυχία των ανθρώπων!

Έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου στο Μπρίστολ, υποστηρίζει ότι ο μεγάλος Δείκτης Μάζας Σώματος βλάπτει και την ψυχική υγεία!

Η παχυσαρκία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας (και όχι μόνο) υγείας. Έχει αναδειχθεί ως ένα μείζον ζήτημα, καθώς τα τελευταία χρόνια συνδέεται με προβλήματα καρδιοπάθειας και καρκίνων.

Ωστόσο, στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “BMJ”, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση 11 δεικτών σωματικής υγείας, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης, το ποσοστό σωματικού λίπους, τον Δείκτη Μάζας Σώματος και την αρτηριακή πίεση, παράλληλα με ψυχολογικές παραμέτρους όπως τα επίπεδα ευτυχίας και η ικανοποίηση από τη ζωή.

Η μέθοδος του Μέντελ

Προκειμένου να διαπιστώσουν την ακριβή κατεύθυνση των επιδράσεων, οι ερευνητές εφάρμοσαν μια τεχνική που ονομάζεται “μεντελιανή τυχαιοποίηση”. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στην επιδημιολογία για την εξεύρεση της κατεύθυνσης μιας αιτιώδους σχέσης μέσω γενετικών αναλύσεων. Επίσης, αποκλείει την επίδραση άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν είτε τη σωματική είτε την ψυχική υγεία.

Εφαρμόζοντας λοιπόν τη “μεντελιανή τυχαιοποίηση”, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν η κακή σωματική υγεία επιβαρύνει την ψυχική ή αν τα άτομα με κακή ψυχική υγεία εκδηλώνουν συχνότερα σωματικές παθήσεις.

Από το σύνολο των δεικτών που εξετάστηκαν, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος φάνηκε να συσχετίζεται σταθερά με χαμηλότερα επίπεδα ευεξίας, με τους ερευνητές να τον αναγνωρίζουν ως αιτιώδη παράγοντα για την επιβαρυμένη ψυχική υγεία.

Κανένας από τους άλλους υπό μελέτη δείκτες δε φάνηκε να επηρεάζει σε αξιόλογο βαθμό την ικανοποίηση των συμμετεχόντων από τη ζωή τους ή τα επίπεδα ευτυχίας τους, όπως τονίζουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από μια δεύτερη αντίστοιχη ανάλυση σε πληθυσμό 300.000 ατόμων, ηλικίας 40-70 ετών.

Η κατάθλιψη παρούσα συχνότερα στους υπέρβαρους.

Τα επίπεδα της κατάθλιψης, δεδομένου ότι είναι γενικότερα παραδεκτό πως αποτελεί μία ‘’σιωπηλή νόσο’’ καθώς πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται απο τον ίδιο τον πάσχοντα, απαντώνται συχνότερα στους υπέρβαρους/παχύσαρκους. Υπάρχουν ενδείξεις πως ένα μεγάλο ποσοστό των παχύσαρκων έχει κατάθλιψη καθλως επίσης και ότι οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη ολοένα και πιο συχνά αντιμετωπίζουν το θέμα της υπερφαγίας. Το εάν μία κρυφή κατάθλιψη ενέτεινε την υπερφαγία και οδήγησε σταδιακά στην παχυσαρκία, ή η εικόνα της καχυσαρκίας έφερε την κατάθλιψη είναι ένα ερώτημα που πολλές μελέτες ερευνούν. Το σίγουρο είναι ότι συνυπάρχουν σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό!

Η διατροφή στην καλή ψυχολογία

Την ίδια ώρα διατροφολόγοι διατείνονται ότι η ψυχική ευεξία, στηρίζεται στην κατανάλωση βιταμινών και μπορεί μέσω της διατροφής να βελτιωθεί η διάθεση και η ψυχολογία μας.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι: «ο μεγάλος δείκτης σώματος μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική υγεία και όχι μόνο. Ο λόγος είναι ότι κάποιες ορμόνες διεγείρονται. Εξήγησαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που βοηθούν στην βελτίωση της διάθεσης και της ψυχικής υγείας, όπως π.χ. τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία όχι όμως δεν πρέπει να είναι μαγειρευμένα, αλλά ωμά» . Παράλληλα επισημαίνουν ότι »τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όσο πιο πολύ τα βράζουμε (ειδικά τα λαχανικά), τόσο πιο πολύ χάνουν σε θρεπτικά συστατικά, και κυρίως τις βιταμίνες οι οποίες είναι πολύτιμες. Οι βιταμίνες βοηθούν στην ψυχική υγεία γιατί παράγουν, μεταξύ άλλων, και οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Το κρέας βοηθάει στην τόνωση της ψυχικής υγείας, αλλά πιο πολύ συμβάλλουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Επομένως, όσο περισσότερη κατανάλωση βιταμινών γίνεται, τόσο το καλύτερο. Και κυρίως η κατανάλωση της βιταμίνης Α, το φιλικό οξύ, τα καρότα, οι μπανάνες και τα μήλα (κόκκινα και κίτρινα) βοηθάνε καλύτερα. Όσον αφορά τα λαχανικά, το μαρούλι και το αγγούρι βοηθούν στην ψυχική υγεία. Η ζάχαρη δεν κάνει ούτε καλό ούτε κακό. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατεργασμένη ζάχαρη, που είναι η λευκή. Η καστανή ζάχαρη βοηθάει εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών που μας δίνει».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top