Διεθνή

Ωμη παρέμβαση Γιοχάνες Χαν στα Σκόπια: Γρήγορα αλλαγή ονόματος γιατί η ελληνική κυβέρνηση…

Σφίγγει το κλοιό η Ευρώπη στα Σκόπια προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας.

Ωμη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας πραγματοποίησε με δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν. Ο Επίτροπος, αδιαφορώντας για το 65% του λαού των Σκοπίων που είπε «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, προειδοποιεί τους βουλευτές του VMRO, να συνταχθούν με την γραμμή Ζάεφ για να προχωρήσει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απειλώντας πως αν καθυστερήσει η διαδικασία, ίσως η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορέσει «να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία».

Μάλιστα, υποδεικνύει στην κυβέρνηση των Σκοπίων, ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές και να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, υπάρχουν αναφορές για απειλές κατά βουλευτών του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE που αποκλίνουν από την κομματική γραμμή και θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στην Βουλή. Οπως αναφέρει, μέλη του κόμματος που τάχθηκαν κατά της γραμμής του αρχηγού του κόμματος υπέστησαν γι αυτό κυρώσεις, όπως για παράδειγμα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος, ο οποίος απολύθηκε.

Όπως τονίζει ο Χαν, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο για ένα κόμμα που έχει την απαίτηση να είναι φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό, και ο ίδιος ελπίζει τώρα σε μία διαδικασία διαλόγου, «γιατί η ευρωατλαντική ολοκλήρωση, που τώρα έχει πλησιάσει επιτέλους πολύ κοντά στην επίτευξή της με την λύση της διαφοράς για την ονομασία, αναφέρεται ως στόχος και από το VMRO-DPMNE. Όμως αυτό το κόμμα θα πρέπει να ενεργήσει ανάλογα και να καταστήσει δυνατή την έγκριση της Συμφωνίας. Όλα τα άλλα είναι αναξιόπιστα».

Ο Γιοχάνες Χαν ζητά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να εγκαταλείψει την καταστροφική στάση του και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών του συμφερόντων».

Κατά την άποψή του, η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι τόσο σημαντική γιατί ανοίγει και πάλι τον δρόμο για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση.

«Επιπλέον, δίνει το μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή, ότι είναι εφικτή η λύση, ακόμη και σε διαφορές που υπήρχαν επί δεκαετίες, και ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση από τη Βουλή η υλοποίηση της αλλαγής του ονόματος», σημειώνει.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι το δημοψήφισμα είχε καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, και αυτό που μετρά είναι, όπως σημειώνει, η αναμφισβήτητη ετυμηγορία υπέρ της Συμφωνίας, με ένα ποσοστό-ρεκόρ 94 %. Το κάλεσμα για μποϋκοτάρισμα, το οποίο ζήτησαν μερικοί στο VMRO, δείχνει έλλειψη δημοκρατικής ωριμότητας, λέει ο Χαν.

Απευθύνει σαφή προειδοποίηση να μην υπάρξουν πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει, σίγουρα θα προξενούσαν καθυστέρηση στην εφαρμογή και επικύρωση της Συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «αμφιβάλω επίσης για το εάν, με ουσιαστικές καθυστερήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ακόμη σε θέση να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία για το όνομα».

Επίσης, κατά την άποψή του, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι πρόωρες εκλογές θα έφερναν στην κυβέρνηση την επιθυμητή πλειοψηφία των δύο τρίτων, που σημαίνει, ότι τώρα υπάρχει η συγκυρία και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η μοναδική ευκαιρία, διαφορετικά θα μπορούσε να χαθεί για πολύ καιρό ή και για πάντα, η προοπτική της ένταξης.

Ο Γιοχάνες Χαν επισημαίνει ακόμη στις δηλώσεις του πως ένα κόμμα, το οποίο εμποδίζει για κομματικούς λόγους αυτή την σημαντική, όχι μόνον για την χώρα αλλά για ολόκληρη την περιοχή, συμφωνία, θα φέρει πλήρη ευθύνη για μία τέτοια εξέλιξη.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top