Επιστήμες

25 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής αποτελούν τα δημητριακά, μέρος των οποίων είναι και τα ζυμαρικά, η βάση για μεγάλη ποικιλια απολαυστικών πιάτων.  Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών, ανατρέχουμε σε μια έρευνα που έγινε από Ιταλούς επιστήμονες.

Ερευνητές στην Πίζα ανακάλυψαν ότι τα μακαρόνια φτιαγμένα από ένα μείγμα λευκού αλευριού και αλευριού από κριθάρι ολικής αλέσεως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου και γενικά να προάγουν την υγεία της καρδιάς, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και β-γλυκάνη.
“Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι μια διαρκής διαιτητική πρόσληψη ζυμαρικών που εμπλουτίζονται με β-γλυκάνη μειώνει τη θνησιμότητα και τις καρδιακές παθήσεις», σημειώνει  ο καθηγητής Vincenzo Lionetti, επικεφαλής της έρευνας.

Ουδείς αμφισβητεί πως τα μακαρόνια είναι δομικό συστατικό της καλής διατροφής.Περιέχουν σημαντικούς υδατάνθρακες τους οποίους χρησιμοποιεί ο οργανισμός για ενέργεια, ενώ παράλληλα αποτελούν μία τροφή χαμηλή σε νάτριο και χοληστερόλη.

Όλοι όσοι είναι επιφυλακτικοί και δεν ενδίδουν συχνά σε ζυμαρικά με το φόβο ότι θα παχύνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να αναθεωρήσούν αφού στο σύνολό καταναλώνουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη σε σχέση με εκείνους που δεν τα αποφεύγουν…

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top