Επιστήμες

3 ιατρικά θέματα που μάθαμε στο σχολείο και σήμερα δεν ισχύουν

Υπάρχουν θεωρίες που ανατρέπονται… Αλήθειες που αντέχουν στο χρόνο και κρυμμένες λεπτομέρειες που τελικά,ήταν καθοριστικής σημασίας. Τα..αξιώματα που μαθαίναμε στο σχολείο γύρω από τον ανθρώπινο οργανισμό, σήμερα, έχουν αντικατασταθεί από ευρήματα που έφερε στο φως η επιστημονική έρευνα.

Μας έλεγαν τότε: Το αίμα γίνεται μπλε όταν δεν έχει οξυγόνο – Σήμερα: Το αίμα είναι πάντοτε κόκκινο

Αν και δια γυμνού οφθαλμού, στις φλέβες το αίμα  φαίνεται μπλε, αυτό  οφείλεται σε οφθαλμαπάτη . Το αίμα που φεύγει από την καρδιά είναι γεμάτο οξυγόνο, αποκτώντας μια έντονα κόκκινη απόχρωση και  όταν επιστρέφει στο καρδιά είναι πιο πολύ σκούρο κόκκινο. Το κόκκινο χρώμα του αίματος δίνεται από την αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει την οξυγόνο και είναι πλούσια σε σίδηρο. Και κόκκινου χρώματος, πάντα.

Μας έλεγαν τότε: Τα έμβια όντα ταξινομούνται σε πέντε (ή τρεις) κατηγορίες –Σήμερα: Υπάρχουν τουλάχιστον 8 κατηγορίες

Αναλόγως πού μεγάλωσε κανείς, θα ακούσει κάποια στιγμή στην γυμνασιακή του χρονιά για τα τρία μεγάλα βασίλεια στα οποία ζουν οι ζωές: ζώα, φυτά και βακτήρια. Η συστηματική ταξινόμηση των ζωντανών οργανισμών μεγάλωσε και πλέον οι μορφές της ζωής ταξινομούνται με βάση ανατομικά, μορφολογικά, βιοχημικά, φυσιολογικά, μοριακά, γενετικά και φυλογενετικά κριτήρια σε πέντε κατηγορίες: μονήρης, πρωταρχικά, μύκητες, φυτά και ζώα.

Μας μάθαιναν τότε : Υπάρχουν διακριτές περιοχές της γλώσσας όπου γευόμαστε συγκεκριμένες γεύσεις – Σήμερα: Ο Χάρτης της Γλώσσας δεν υπάρχει

Ο Χάρτης της Γλώσσας αναπαριστούσε κάποτε πως οι τέσσερις βασικές γεύσεις που προσλαμβάνονται από διαφορετικές περιοχές της γλώσσας,απο την εργασία του Edwin G. Boring, το 1942.Είχαν δικό τους χωροταξικό σχεδιασμό στη γλώσσα. Η πίκρα στο  πίσω μέρος της γλώσσας, η ξίνιλα στα πλαϊνά και η αλμυρότητα / γλυκά στο μπροστινό τμήμα. Μόνο που αποδείχθηκε ολότελα λάθος! Οι γευστικές υποδοχές καλύπτουν το σύνολο της επιφάνειας της γλώσσας και προσλαμβάνουν όλες τις αποχρώσεις των γεύσεων.

Χάρτης της Γλώσσας που μας πιστοποιεί στις γεύσεις δεν υπάρχει αλλά χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να έρθει η αλήθεια στο φως…

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top