Πολιτική

«Bόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης – «Απειλές» Κοτζιά: «Δώστε στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησής μου»

Τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Πανό Καμμένο βάζει στο στόχαστρό του ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζοντας πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκρύπτει την αλήθεια για τους λόγους της παραίτησής του, ενώ για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αναφέρει πως δεν μπορεί να λειτουργεί ως Νο 2 υπουργός Εξωτερικών και ότι «όποιος ρίχνει λάσπες έχει βρώμικα χέρια».

Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου που χαρακτήρισε την παραίτηση του «ακατανόητη» είπε: «Αυτά δεν τα λέει το Μαξίμου, τα λένε κάποιοι άνθρωποι. Να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου. Σε 9 σελίδες επιστολή εξηγώ ακριβώς τους λόγους παραίτησής μου. Αν μετά λένε ότι είναι ακατανόητοι οι λόγοι παραίτησης μου, αυτό είναι ακατανόητο».

Αναφορικά με την παραίτηση του άλλα και την στήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον κ. Καμμένο είπε: «Δεν λέω ότι πρέπει να παραιτηθεί κάποιος άλλος. Όμως όταν αισθάνεσαι ότι υπάρχει ανακολουθία ανάμεσα στο σωστό και αυτό που γίνεται πρέπει να παραιτείσαι».

Για τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει με τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ ανέφερε πως: «Δεν υπάρχει θέμα με τα απόρρητα κονδύλια ΥΠΕΞ. Το ξεκαθάρισε πολύ καλά ο Πρόεδρος της Βουλής» ενώ σημείωσε ότι είναι ο μόνος υπουργός που νομοθέτησε ώστε τα «μυστικά κονδύλια» να περνούν από το κοινοβούλιο προς ενημέρωση.

Τέλος για την Συμφωνία των Πρεσπών υποστήριξε πως «αν δεν προχωρήσει θα δουν πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα αυτοί που πιστεύουν σε εύκολες λύσεις και που οδηγούν σε άλλες ατραπούς που είναι γνωστές στο διεθνή χώρο. Όλα αυτά τα εξήγησα στο υπουργικό».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κοτζιάς έστειλε χθες σαφές μήνυμα (μετά τα «μηνύματα» που είχε στείλει προχθές ο πρωθυπουργός) ότι έχει άγριες διαθέσεις και δεν πρόκειται να ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από τον κ. Τσίπρα και τους πρώην συναδέλφους του υπουργούς. Και ότι δεν πρόκειται να σιωπήσει ή μείνει άπραγος, όταν αμφισβητείται η ηθική του ακεραιότητα.

Ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε δε την ανασυγκρότηση και δραστηριοποίηση του ΠΡΑΤΤΩ στις δημοτικές εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πολιτική αυτή κίνηση θα έχει διακριτή πορεία, αν και δεν υπάρχει προς το παρόν θέμα αυτονόμησης από τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση ως προς την αντίδραση του κ. Κοτζιά.

Πρώτον, ότι από την υπόθεση αυτή μπορεί να εκτεθεί η ελληνική πολιτική ηγεσία σε σχέση με μεθόδους και επιλογές που έχει κάνει στη διάθεση των μυστικών κονδυλίων και τη χρηματοδότηση ξένων μέσων και παραγόντων για την προώθηση, υποτίθεται, των εθνικών μας συμφερόντων. Από το άνοιγμα μίας τέτοιας συζήτησης μόνο δυσάρεστα μπορούν να συμβούν στην κυβέρνηση. Διότι οι κατηγορίες που αντάλλαξαν οι κύριοι Καμμένος και Κοτζιάς στο υπουργικό συμβούλιο ήταν πολύ βαριές για να μην υπάρχουν τελικά σοβαρές σκιές στο όλο θέμα, καθώς η συζήτηση έφτασε στα άκρα. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο κ. Κοτζιάς προειδοποίησε χθες τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες με άλλους βουλευτές ή και κόμματα για τη διαφάνεια στα μυστικά κονδύλια άλλων υπουργείων, πέραν του ΥΠΕΞ!

Δεύτερον, να δυναμιτιστεί ακόμη περισσότερο η σύμπραξη του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο, η οποία ήδη αμφισβητείται και επικρίνεται έντονα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις και γενικά, μετά την αίσθηση που δόθηκε ότι ο πρωθυπουργός έχει παραδοθεί πλήρως στον υπουργό Άμυνας προκειμένου να κερδίσει πάση θυσία και με όποιο κόστος λίγο πολιτικό χρόνο ακόμα. Είναι πάντως σαφές και από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κοτζιά ότι η βεντέτα του με τον κ. Καμμένο δεν θα έχει (καλό) τέλος, καθώς ο καρατομηθείς ή παραιτηθείς υπουργός επάνέλαβε ότι εξωτερική πολιτική κάνει το υπουργείο Εξωτερικών και όχι το υπουργείο Άμυνας, το οποίο καλείται να στηρίξει στρατιωτικά τις επιλογές της διπλωματίας. Υπονόησε δε ότι τοποθετήσεις του κ. Καμμένου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής εκτός Ελλάδας, είναι πιθανό να βγαίνουν εκτός εθνικής «γραμμής».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top