Διεθνή

Brexit: Αισιόδοξοι για άμεση συμφωνία οι Γιούνκερ-Τουσκ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα, ύστερα από εβδομάδες αυξανόμενης ανησυχίας ότι η Βρετανία πιθανόν να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, πως οι πιθανότητες μιας συμφωνίας για το Brexit τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί.

Θετικός ήταν από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαρακτήρισε πιθανό να υπάρξει συμφωνία με το Λονδίνο ως το τέλος του 2018. Μιλώντας στο περιθώριο διάσκεψης στην Κρακοβία της Πολωνίας, ο Τουσκ είπε: «Θα προσπαθήσουμε γι” αυτό τον Οκτώβριο… και θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου». Δύο ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος ο Τουσκ είχε προειδοποιήσει το Λονδίνο ότι εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας.

Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit, στις 17 Οκτωβρίου, ο Γιούνκερ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας.

Όπως επισημαίνει το AFP, οι προθεσμίες στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ είναι κατά παράδοση ελαστικές και ο Γιούνκερ είπε στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 17 και στις 18 Οκτωβρίου, είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει τον Νοέμβριο.

«Θεωρώ ότι η πιθανότητα επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Αλλά δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε αν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες τον Οκτώβριο. Αν όχι, θα το κάνουμε τον Νοέμβριο» είπε ο Γιούνκερ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Standard».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έχει προσκληθεί να μιλήσει στους ομολόγους της των χωρών-μελών της ΕΕ, πριν από το κρίσιμο δείπνο εργασίας που θα έχουν οι «27» στις 17 Οκτωβρίου.

Διπλωμάτες έχουν προτείνει ολονύχτιες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών, προκειμένου να εγκρίνουν το περίγραμμα μιας συμφωνίας ενώσο θα βρίσκονται ακόμη στις Βρυξέλλες για τα άλλα θέματα της συνόδου, δηλαδή το μεταναστευτικό και θέματα ασφάλειας.

Στο ετήσιο συνέδριο των Τόρις πριν από λίγες ημέρες η Μέι κάλεσε το κόμμα της, το οποίο είναι βαθιά διχασμένο ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς του Brexit και στους μετριοπαθείς, να ενωθούν, στηρίζοντας τη διαπραγματευτική γραμμή της στη διάρκεια αυτής της «σκληρότερης φάσης» των συνομιλιών, όπως τη χαρακτήρισε.

Ο Γιούνκερ είπε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία για να αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει χάος και στις δύο πλευρές.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να απομακρυνθούμε από το σενάριο «διαζύγιο χωρίς συμφωνία»» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί. Αλλά η πρόθεσή μας παραμένει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top