Πολιτική

Κοτζιάς: Τι έχουμε συζητήσει με Τσίπρα για τα Σκόπια και τις εκλογές – Που θα καταλήξει ο καβγάς με Καμμένο

Αποκαλυπτικός για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε σχέση με το σκοπιανό, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Μιλώντας στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» στην ΕΡΤ, την επομένη του δημοψηφίσματος στη γείτονα χώρα, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε τι έχουν συζητήσει με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις εκλογές σε συνδυασμό με το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, μίλησε για τον πολιτικό καβγά με τον Πάνο Καμμένο, χαρτογράφησε τις εξελίξεις σε Σκόπια και Αθήνα και εκτίμησε πως αν ο Ζόραν Ζάεφ οδηγηθεί τελικά σε εκλογές, θα τις κερδίσει.

Συγκεκριμένα, χαρτογραφώντας το έδαφος, είπε πως εντός 15 ημερών -με πιθανότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση στις επόμενες δύο εβδομάδες- η διαδικασία της αναθεώρησης θα πάει στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η εξεύρεση 80 βουλευτών που θα υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά τόνισε πως ο κ. Ζάεφ οφείλει να το κάνει κατ” εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. «Το γεγονός ότι ο Ζάεφ πήρε 100.000 «ναι» παραπάνω απ” ό,τι στην εκλογή του ως πρωθυπουργού και 100.000 παραπάνω ψήφους απ” ό,τι ο Ιβάνοφ στην εκλογή του ως προέδρου κάνει ολοφάνερο ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα κερδίσει τις εκλογές» εκτίμησε και παρατήρησε πως η αντιπολίτευση στη γείτονα χώρα δεν ζήτησε πρόωρες εκλογές γιατί ξέρει ότι θα τις χάσει.

Εξήγησε ότι στην περίπτωση που δεν θα πάρει η κυβέρνηση Ζάεφ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 θα πάει σε εκλογές σε 45 ημέρες, δηλαδή 25 Νοεμβρίου ή 2 Δεκεμβρίου και έστειλε το μήνυμα πως μόλις θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Στην ερώτηση αν θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχει πλειοψηφία βουλευτών για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς απάντησε και «κάτι παραπάνω» και σημείωσε: «Είναι βαθιά δημοκρατική αντίληψη ότι στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας, σε αυτά τα ζητήματα δεν αποφασίζουν μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων. Δεν αποφασίζουν κάποιες προκαταλήψεις, αποφασίζει ο καθένας με βάση την ευθύνη που νιώθει για τη χώρα».
Ερωτηθείς αν συνδυαστούν οι εκλογές με τη διαδικασία των Πρεσπών, ήταν κατηγορηματικός: «Όχι. Πρώτα θα κάνουμε κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Το έχουμε συζητήσει με τον πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να απαντήσει αν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε πως είχε γράψει το σχέδιο της ανακοίνωσης από το πρωί της Κυριακής. «Είχαμε πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι είχαν μια ανησυχία ότι η συμμετοχή θα ήταν ανάμεσα στο 40% με 45%. Αν υπήρχε κατά πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή των Αλβανών, πράγματι θα ήταν 40-45%. Ήμασταν προσανατολισμένοι ότι η συμμετοχή θα ήταν γύρω στο 40-42%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καβγάς με Καμμένο

Σε ερώτηση για τη θέση του κ. Καμμένου στο θέμα, ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είμαστε σε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Το μόνο ζήτημα που έχει ουσιαστικά διαφορετική γνώμη ο κ. Καμμένος είναι το ζήτημα των Σκοπίων. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές. Αυτό που δεν είναι καλό είναι αυτές οι διαφορές να εκδηλώνονται με μια ένταση -που δεν εκδηλώνεται ελπίζω μέχρι σήμερα- και να ξεφεύγουν από τον πολιτισμένο διάλογο και τον πολιτισμό της Δημοκρατίας».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο – υπενθυμίζοντας ότι έχει εγκρίνει 4 φορές τη συμφωνία για τις Πρέσπες – και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι στην εξωτερική πολιτική, συμπλήρωσε και σημείωσε: «Ο κ. Καμμένος μιλάει διότι είναι αρχηγός του ενός από τα δύο κόμματα (σ.σ. της συμπολίτευσης), δεν μιλάει ως συναρμόδιος στην εξωτερική πολιτική. Ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα εκεί που νομίζει ότι θίγονται ουσιαστικά συμφέροντα, ενδιαφέροντα του κόμματός του ή του τρόπου που αντιλαμβάνεται το μέλλον της χώρας να διαφοροποιείται. Δεν είναι κακό πράγμα στη Δημοκρατία η διαφοροποίηση και η άλλη άποψη. Κακό πράγμα στη Δημοκρατία είναι αν αυτή η διαφοροποίηση παίρνει χαρακτήρα πολεμικής, προσωπικών χαρακτηρισμών».

Ερωτηθείς αν είναι ένα καβγαδάκι εντός γάμου η διαφωνία του Π. Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς συμφώνησε και τόνισε πως «αν ο καβγάς αυτός πάρει άλλα χαρακτηριστικά, εδώ είμαστε να το δούμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως οι κυβερνήσεις πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. «Όποιος θέλει, όποιος έχει άλλη γνώμη θέτει ένα θέμα στην ψηφοφορία, και ψηφίζουμε, και εκεί ανακαλύπτουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς» υπογράμμισε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top