Διεθνή

Νέο σχίσμα! Η Ρωσική Εκκλησία κόβει τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο αποφάσισε να διακόψει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία!

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έκρινε ότι είναι αδύνατο να υπάρξουν περαιτέρω επαφές με την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η απόφαση ελήφθη μετά την απόφαση προσχώρησης αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τα Μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας, συζήτησαν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντιμτρι Πεσκόφ και την κατάσταση της Ρωσικής Εκκλησίας για το θέμα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα, θα επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία.

«Έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία. Οι αποφάσεις της Κωνσταντινούπολης, κατά κάποιο τρόπο θα επηρεάσουν την ζωή των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας στην χώρα» – δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τέλος ο Εκπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Ορθόδοξο κόσμο, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας.

Έργο των ΗΠΑ;

Στη Μόσχα, η ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας είναι πεπεισμένη ότι η αναγνώριση του αυτοκεφάλου στο Κίεβο ήταν έργο των ΗΠΑ.

Κύριο ρόλο σε αυτά τα σχέδια διαδραμάτισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία Sam Brownback, ο οποίος επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για αυτό ειδικά το θέμα.

Το πρότυπο της Ουκρανίας θα εφαρμοστεί όπως φαίνεται σε αρκετές ορθόδοξες εκκλησίες χωρίζοντας την ορθοδοξία στα δύο για πρώτη φορά μετά το 1054 και ενισχύοντας το σχίσμα Ρώμης-Κωνσταντινούπολης.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» στην Ουκρανία διότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα έχει την ευθύνη για ένα αναπόφευκτο εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς αντιδρούν εκεί κάποιοι ρωσόφιλοι ριζοσπάστες. Ωστόσο η απόφαση του Πατριαρχείου να δώσει την αυτοκεφαλία σύμφωνα με τους αναλυτές προκλήθηκε από τα εξής δύο ενδεχόμενα:

Πρώτον το οτι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρεί ότι ο χριστιανισμός έφθασε στη Ρωσία μέσω Κιέβου, αναγνωρίζει με αυτόν τον τρόπο την πρωτοκαθεδρία της ουκρανικής εκκλησίας και κατά δεύτερον δίνοντας την αυτοκεφαλία αφαιρεί ανθρώπινο δυναμικό απο την ρωσική εκκλησία και από τον Πατριάρχη Μόσχας που θα ήθελαν να έχουν την συνολική πρωτοκαθεδρία στην Ορθόδοξη Εκκλησία με το επιχείρημα ότι είναι η πιο πολυάνθρωπη εκκλησία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top